Hlavní obsah

Američan, který chtěl zaútočit v baru v Chicagu, dostal 16 let

Americký soud poslal na 16 let do vězení Adela Daouda, který chtěl v roce 2012 pomocí výbušniny umístěné v automobilu před barem v Chicagu zabít stovky lidí. Soudkyně uvedla, že verdikt vzal v potaz i psychický stav odsouzeného. Trest je proto nižší než prokuraturou požadovaných 40 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Soudkyně Sharon Johnsonová Colemanová při vynesení rozsudku zkritizovala Federální úřad pro vyšetřování (FBI) za to, že v roce 2012, když muži bylo 18 let, využil jeho „extrémní nezralosti“. Prokuratura se podle ní rovněž mýlila, když se neustále snažila vyvrátit, že by muž trpěl nějakým psychickým onemocněním. Kromě odpálení výbušniny Daoud později ještě plánoval zabít agenta FBI a za mřížemi napadl spoluvězně.

Tajně pořízené nahrávky, které byly před soudem poprvé zveřejněny minulý týden, odhalily, jak dětinsky se odsouzený muž v době činu choval. Během plánování útoku, který měl být pomstou za válku Západu proti muslimům, se neustále chichotal a v jednu chvíli navrhoval dokonce zaútočit „letícími auty“ naplněnými výbušninami.

Na záběrech skryté kamery bylo vidět, jak Daoud jede 14. září 2012 do Cactus Baru v Chicagu a doprovází ho agent FBI, který předstíral, že je teroristou. Poté se Daoud modlí, aby to byl první z mnoha podobných útoků. Následně mačká tlačítko, o kterém se domnívá, že jím odpálí výbušninu. Šlo však jen o nastrčenou náhražku.

Reklama

Výběr článků

Načítám