Hlavní obsah

NASA zachrání Hubbleův kosmický teleskop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GREENBELT

Šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Michael Griffin v úterý oznámil, že v roce 2008 vyšle raketoplán ke Hubbleovu teleskopu. Cílem bude o pět let prodloužit životnost zařízení, které bude současně zmodernizováno.

Článek

"Přidáme servisní misi raketoplánu k Hubbleovu kosmickému teleskopu, která prokáže, že raketoplán je létat ještě než půjde do důchodu," řekl Griffin před pracovníky Goddardova vesmírného centra v Greenbeltu v Marylandu. Ta prodlouží jeho životnost o pět let

Hubbleův teleskop je na oběžné dráze Země od roku 1990. Původně se předpokládalo, že bude pracovat do roku 2008 nebo 2009. Baterie a gyroskop teleskopu jsou už na konci své životnosti.

Hubbleův teleskop podstoupil už čtyři servisní prohlídky, pátá byla plánovaná na rok 2004, ale Griffinův předchůdce Sean O'Keefe ji po tragické havárii raketoplánu Columbia z roku 2003 zrušil přes protesty astrofyziků, jimž teleskop pomohl poznat vzdálené oblasti vesmíru a napomohl tak odhalit jeho strukturu, zejména podíl temné hmoty a temné energie. Využit byl i pro zkoumání černých děr a potvrdil též teorie vzniku planetárních soustav.

Pokud bude mise STS-125 úspěšná, Hubbleův teleskop by mohl pokračovat v činnosti až do roku 2013, kdy jej na oběžné dráze vystřídá teleskop Jamese Webba.

Reklama

Výběr článků

Načítám