Hlavní obsah

Kuba po dlouhé době přinesla další záběry Castra

– HAVANA

Po více než měsíci odvysílala kubánská televize další záběry prezidenta Fidela Castra. Ten se zotavuje po operaci trávicího ústrojí. Na snímcích vypadá stále pohuble a unaveně, chodí však po místnosti, telefonuje či čte noviny. Na záznamu vyvrací informace o tom, že je mrtvý.

Článek

Castro už dříve řekl, že jeho rekovalescence bude dlouhá a riskantní, vše ale jde tak, jak bylo v plánu.

Na záběrech chodí sice pomalu, ale jistě. "Uvidíme, co budou říkat teď," řekl na adresu lidí, kteří spekulovali o tom, že je už mrtvý. Castrovy záběry se naposledy na veřejnosti objevily v polovině září.

"Je to skvělá zpráva pro všechny Kubánce a všechny přátele Kuby," komentoval existenci nového záznamu viceprezident Carlos Lage.

Osmdesátiletý kubánský diktátor podstoupil operaci 27. července. O několik dní později předal moc svému bratru Raúlovi. Plánuje se, že do prosince by měl moc opět převzít.

Kuba přesně nesdělila, jakou chorobou Castro trpí. Během pauzy se tak objevily informace, že je buď mrtvý, nebo že trpí pokročilým stádiem rakoviny žaludku a umírá. [celá zpráva]

Kuba odmítá diagnózu sdělit, zdůvodňuje to tím, že její nepřátelé by této informace využili.

Kdo je Fidel Castro:

Fidel Alejandro Castro Ruz se narodil 13.8.1926 na farmě v Mayari. Jeho otcem byl zámožný majitel půdy, jenž přišel na Kubu ze španělské Galicie. V mládí Castro studoval převážně na katolických školách, například na jezuitské Colegio de Belen. Pět let byl posluchačem právnické fakulty v Havaně.

V roce 1948 se oženil s Mirtou Diaz-Balartovou, dcerou jednoho z nejbohatších mužů Kuby. Po sedmi letech se s ní rozvedl.

Po bouřlivém mládí spojeném s neúspěšným převratem proti Američany zkorumpovanému režimu generála Fulgencia Batisty v roce 1953, následným vězením se Castro konečně ujal moci v lednu 1959.

Reklama

Související témata:

Související články

Castro rozdává povely z lůžka telefonem

S napětím očekávají účastníci 14. summitu Hnutí nezúčastněných zemí v Havaně, zda se dnes nebo zítra na ceremonii hlav států objeví hostitel Fidel Castro.

Výběr článků

Načítám