Hlavní obsah

Riceová v Moskvě zpochybnila slib KLDR

MOSKVA

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v sobotu večer během návštěvy Moskvy zpochybnila údajný slib Severní Koreje nepodnikat další jaderné zkoušky, jak ho v pátek tlumočili čínští představitelé. Čínský emisar Tchang Ťia-süan po návštěvě Pchjongjangu podle jihokorejských médií prohlásil, že severokorejský vůdce Kim Čong-il slíbil nepodnikat další nukleární zkoušky.

Článek

Kim prý zároveň vyjádřil politování nad testem oznámeným 9. října a projevil ochotu vrátit se k šestistranným rozhovorům o severokorejském jaderném programu, pokud USA ustoupí od finančních sankcí. "Tchang mi neřekl, že by se Kim Čong-il za test omluvil nebo že by slíbil neprovést ho znovu", zpochybnila Riceová tato tvrzení.

Severní Koreu zároveň obvinila ze stupňování krize kolem jejího jaderného programu a chválila rychlé rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN uvalit na KLDR za její zkoušku sankce. To by podle ní mohlo otevřít cestu také pro sankce vůči Íránu kvůli jeho kontroverznímu nukleárnímu programu. Riceová minulý týden jednala v Japonsku, Jižní Koreji, Číně a v Rusku s cílem přesvědčit je o praktickém uplatňování hospodářských sankcí vůči KLDR.

Podle analytiků ale od činitelů v Soulu ani v Pekingu, kteří jsou tradičně mírní v postoji k severokorejskému režimu a poskytují mu léta rozsáhlou humanitární pomoc, zvláštní záruky nezískala. Japonsko nicméně včera oznámilo, že chce v souladu s jedním z bodů rezoluce začít kontrolovat lodě, které kolem jeho západního a jižního pobřeží míří do KLDR a z ní.

V Moskvě se americká ministryně zároveň sešla s kolegy zavražděné ruské novinářky Anny Politkovské, která měla kromě ruského i americké občanství, a listu Novaja gazeta poskytla exkluzívní rozhovor. Během návštěvy ruské metropole se sešla i se synem Politkovské.

Reklama

Výběr článků

Načítám