Hlavní obsah

Republikán chce umožnit učitelům nosit ve škole zbraně

ČTK, Novinky, Earthtimes.org

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Republikánský poslanec amerického Kongresu za Wisconsin Frank Lasee řekl ve čtvrtek, že chce prosadit zákon, který by umožnil učitelům a dalším pracovníkům ve školství ve Wisconsinu nosit v zaměstnání zbraně. Reagoval tak na nedávnou střelbu ve školách ve Coloradu, Wisconsinu a Pensylvánii.

Foto: Alex Švamberk, Novinky
Článek

V pondělí zabil muž v Pensylvánii pět dívek a pět zranil. [celá zpráva] V pátek byl ve Wisconsinu zatčen student, který zastřelil ředitele své školy. 27. září vzal muž na střední škole v Coloradu jako rukojmí šest dívek a jednu z nich zabil. [celá zpráva] Kvůli hrozbě útoky bylo minulý týden zavřeno několik škol v Nebrasce, Nevadě, Oklahomě, Oregonu i Wisconsinu.

Lasee uvedl, že ž politického hlediska je možná návrh chybný, ale mohl by přinést výsledky. "Aby byly naše školy pro studenty bezpečnější, musíme zvážit všechny možnosti. Izrael a Thajsko mají dobře vycvičené učitele, kteří nosí zbraně a chrání děti. Mohlo by to být účinné i ve Wisconsinu," řekl Lasee, který přiznal, že má-li svůj návrh prosadit, bude muset obejít federální zákon, který zakazuje nošení zbraní na amerických školách.

Zákon by učitele nosit zbraň nenutil, ale pokud by se pro zbraň rozhodli, prodělali by výcvik v jejím užívání.

Učitelé návrh nepodporují

Laseeho návrh vyvolal rozporuplné reakce. Ředitel oddělení bezpečnosti škol z Milwaukee Pete Pochowski s ním nesouhlasí. Uvedl, že v USA je větší svoboda než v Izraeli a v Thajsku. Dodal, že větší nebezpečí hrozí dětem mimo školy. "Z pohledu statistiky je pro dítě nejbezpečnějším místem právě škola. Máme v našich školách problémy, ale ne takové, abychom museli ozbrojovat učitele a ředitele," řekl.

Podle zástupkyně ředitelky z jiné školy Leny Crawfordové by bylo lepší, kdyby ve školách bylo více členů ochranky. Učitelka Carie Jensová ze základní školy ve Websteru celý nápad označila za absurdní a řekla, že nechce být zodpovědná za nošení zbraně, která by mohla vyděsit děti: "Tyto věci by měly být vyhrazeny pro policii a ne pro nás,"

V Thajsku jsou učitelé považováni za vládní zaměstnance a zbraně nosí v sebeobraně proti muslimským separatistům. V Izraeli nesmějí do škol ozbrojení učitelé, ale ozbrojen je bezpečnostní personál u vchodů do školních budov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám