Hlavní obsah

Bush zuří, sexuální aféra v Kongresu se rozrůstá

WASHINGTON

Americký prezident George Bush v úterý večer uvedl, že je znechucen jednáním bývalého floridského republikánského kongresmana Marka Foelyho, který rozesílal e-maily se sexuálním obsahem i nezletilým stážistům. Skandál se rozrůstá. Foley obtěžoval podle středečního vydání listu The Washington Post nezletilce více než deset let.

Článek

Americký list The Washington Post uvedl, že už v roce 1995, kdy Foley nastoupil do funkce, byli chlapečtí stážisté varováni před floridským republikánem. Ten jim posílal e-maily a dával si s nimi schůzky, uvedl bývalý stážista Mark Beck-Heyman.

Podle Beck-Heymana se snažil o blízký kontakt s ním a dalším tucet stážistů, vůči nimž se choval nadobyčejně přátelsky, což jim bylo nepříjemné. Beck-Heymanovi dokonce po jeho odchodu ze stáže poslal kongresman ručně psaný dopis s tím, že se mohou setkat během republikánského setkání v San Diegu v roce 1996.

Podle Heymana řada předních republikánů celých 11 let věděla, jak se kongresman chová a nic nedělala. Žádný z nich ale nezmiňoval, že by byl obtěžován sexuálně. Jiného stážistu zase zval na zmrzlinu. 

Televize ABC v úterý 26. října zveřejnila celý případ s tím, že si s jedním stážistou domluvil schůzku a email zakončil polibky.

Bush se zastal republikánů v Kongresu

Bush sdělil, že je rozčarován, že Foley mohl poškodit důvěru občanů, kteří ho dosadili do funkce. Zastal se však šéfa republikánů Hasterta, který požaduje vyšetřování případu Foleyho e-mailů. Hastert podle Bushe "chce odhalit všechna fakta", k čemuž prezident dodal, že věří, že udělá vše, aby zvítězil zákon. "On je otec a učitel, který se stará o děti této země," vysvětlil Bush, proč mu tak věří.

Republikán Foley v pátek opustil svou funkci, když vyšlo najevo, že e-mail se sexuálním obsahem poslal i 16letému poslíčkovi. [celá zpráva] Opoziční demokraté však zaútočili na šéfy republikánů, že o e-mailech věděli a nezasáhli. Šéfka demokratů v dolní komoře Kongresu Nancy Peoliová řekla, že lídři republikánů "věděli o Foleyově chování šest měsíců až rok a selhali v ochraně dětí." K odchodu Hasterta vyzval však i konzervativní list Washington Times.

Hastert však popírá, že by o e-mailech věděl: "Šéfové republikánů je nedostali. Kdokoli, kdo by věděl o těchto vzkazech, by je okamžitě musel předat úřadům, aby děti byly chráněny."

Pikantní na případu je, že Foley pracoval v komisi Sněmovny reprezentantů zabývající se zmizelými a zneužívanými dětmi. Jeho právník uvedl, že se Foley obrátil na kliniku, kde by mohl absolvovat protialkoholickou léčbu. Podle právníka byl Foley jako teenager zneužíván v kostele a přiznával, že je homosexuál. Popřel však, že by měl někdy homosexuální styk s nezletilými.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám