Hlavní obsah

USA: střelec nejdříve žákyně svázal, pak je zabil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NICKEL MINES

Při střelbě na škole náboženské komunity amišů ve městě Nickel Mines v americké Pensylvánii zahynuly nejméně tři dívky a nejméně šest dalších bylo zraněno. Několik z nich je se střelnými ranami na hlavě v kritickém stavu. Mezi mrtvými je i pachatel - místní řidič kamiónu, který se po činu zastřelil.

Článek

Tragédie se odehrála v obvodu Lancaster v jednotřídce amišů  s 27 studenty v různém věku - od nejmenších až po dospelé. Pachatelem je podle policie místní řidič kamiónu Charles Carl Roberts IV.

Podle policie šel Roberts hlavně po mladých dívkách. "Zdá se, že protože chtěl zasáhnout mladé dívky a protože amišská škola je blízko jeho bydliště, šel právě tam," uvedl Jeffrey Miller z pensylvánské policie. Roberts nebyl členem amišské komunity.

Nechal chlapce jít

Vrah údajně vstoupil do smíšené třídy, kterou navštěvovali chlapci i dívky, a dovolil patnácti chlapcům a některým dospělým (včetně těhotných studentek) odejít.

Roberts pak seřadil dívky před tabulí, svázal je nohama k sobě, a začal je automatickou pistolí střílet do hlavy. Na následky zranění zemřely tři dívky, dalších šest je zraněno, nejméně jedna je ve velmi kritickém stavu. Podle Millera střelba připomínala popravu.

Vrah, který ještě ze školy zavolal manželce a nechal po sobě dopis na rozloučenou, nakonec obrátil zbraň i proti sobě. Podle policejních informací se střelbou mstil za něco, co se mu přihodilo před dvaceti lety.

Na místě zasáhla policie a záchranáři.

Mapa oblasti

Policie vytvořila kolem školy zónu, do níž zakázala vstup. Za ní stály podle záběrů televizních stanic desítky lidí v tradičních amišských krojích.

Město Nickel Mines leží asi 100 kilometrů na sever od Baltimoru.

Náboženská komunita amišů

Amišové jsou členové náboženské komunity anabaptistů neboli novokřtěnců, která se snaží žít v izolaci a bez výdobytků moderního života. Amišové nepoužívají automobily či telefony a neplatí si sociální ani zdravotní pojištění.

Nejvíce jich žije právě v Lancaster County, další komunity jsou roztroušeny po Spojených státech a v Kanadě (například v Ontáriu).

Amišové, kteří přišli počátkem 18. století ze Švýcarska a mluví takzvanou "pensylvánskou němčinou", věří v jednoduchý život v souladu s přírodou.

Základ jejich mírumilovného společenství tvoří rodina. Velký důraz kladou i na vzdělávání, které většinou probíhá v jednotřídkách či dvoutřídkách.

V USA opět zuří násilí na školách

Pondělní tragédie v Lancaster County patří do série podobných incidentů, s nimiž se Spojené státy v posledních dnech potýkají.

Američtí policisté již během pondělka zasahovali na střední škole v Las Vegas. Měli totiž informace, že jeden ze studentů v areálu měl u sebe zbraň. Policie ale oznámila, že ji mladík nepoužil.

Ve středu se zase střílelo na střední škole v Bailey ve státě Colorado. Muž tam použil zbraň a vzal šest rukojmích. Čtyři z nich propustil, pak zasáhlo policejní komando. Při střetu muž smrtelně zranil jedno ze dvou zbývajících rukojmí a zabil sám sebe.

V pátek jeden z žáků školy ve Wisconsinu vystřelil několik ran a zabil ředitele zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám