Hlavní obsah

Bush je ďábel, řekl na půdě OSN venezuelský prezident

NEW YORK

Levicový venezuelský prezident Hugo Chávez při svém projevu na 61. Valném shromáždění OSN ve středu označil amerického prezidenta George Bushe za "ďábla". Tvrdě zkritizoval jeho politiku a napadl OSN, že je neschopná.

Článek

"Ďábel sem přišel včera. Ještě dnes tu cítím pach síry," řekl Chávez v narážce na úterní vystoupení amerického prezidenta na půdě OSN. Podle něj Bush propaguje "falešnou demokracii pro elity" a "demokracii bomb". "Přišel sem, jako by byl vlastník světa," uvedl venezuelský prezident.

Radikální projev Cháveze odsoudil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Tom Casey s tím, že je zklamáním vidět hlavu státu, jak hovoří tímto způsobem.

Chávez však kritizoval i samotnou OSN, která ztrácí akceschopnost: "Buďme upřímní. Systém OSN, který se zrodil po druhé světové válce, selhal. Je neschopný." Vyzval k reformě OSN, aby se omezil vliv USA, neboť "nemorální veto" americké vlády umožnilo po více než měsíc Izraeli bombardovat Libanon.

Kritizoval i Ahmadínežád

V kritice navázal na vystoupení íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který v úterý  řekl, že "neschopnost Rady bezpečnosti jednat v zájmu celého mezinárodního společenství, ukazuje, že nebude ani efektivní, ani legitimní".

Mahmúd Ahmadínežád v noci na středu obhajoval mírový charakter íránského jaderného programu a ostře napadl Spojené státy a Británii, že jako stálí členové s právem veta používají Radu bezpečnosti OSN údajně jako nástroj hrozby a nátlaku.

Bush terčem útoků

Bush ve svém projevu obhajoval svou politiku na Blízkém východě. Uvedl, že nebojuje proti islámu, ale proti terorismu. Na půdě OSN se setkal s prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem a označil ho za muže míru.

Obrátil se na Íránce, jimž vzkázal, že prezident Mahmúd Ahmadínežád používá jejich zdroje k podpoře teroristů a k vývoji jaderné zbraně. [celá zpráva]

Dotkl se i problému súdánského Dárfúru, na což reagoval súdánský prezident Umar Hasan Ahmad Bašír slovy, že v oblasti žádná humanitární krize není. Obvinil organizace dobrovolníků v Dárfúru, že problém zveličují, aby mohli žádat více podpory a pomoci. Zopakoval, že Chartúm odmítá požadavek, aby kontrolu nad mírovými silami v Dárfúru převzaly od Africké unie jednotky OSN.

Bolívijec vystoupil s listem koky

Radikální však byl i bolívijský prezident Evo Morales, který s lístkem koky v ruce obhajoval právo pěstovat koku, která se v Bolívii tradičně používá k přípravě čaje či léků. Osočil  Spojené státy z používání boje proti drogám jako záminky pro kolonizaci Latinské Ameriky a přístup k jejímu přírodnímu bohatství.

Reklama

Související články

Neválčíme s islámem, řekl v OSN Bush

Americký prezident George Bush ujistil celý svět, že USA nebojují s islámem jako náboženstvím. Ve svém projevu na Valném shormáždění OSN Bush řekl, že má vůči...

Bushovi papežova slova lítosti stačí

Když papež v neděli vyslovil lítost nad dopady svých kritických citátů o islámu, učinil tak upřímně a toto jeho stanovisko je postačující. Prohlásil to v úterý...

Výběr článků

Načítám