Hlavní obsah

Poplach na vesmírné stanici, unikly chemikálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Neobvyklý zápach v pondělí způsobil vyhlášení poplachu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Původní obavy z požáru na palubě se však nepotvrdily. Unikající chemikálii z jednoho z přístrojů na stanici se podařilo po krátké době neutralizovat. Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) je tříčlenná posádka mimo nebezpečí.

Článek

Posádka nahlásila řídícím střediskům v Houstonu a Moskvě v 13:23 SELČ neobvyklý zápach připomínající spálenou gumu šířící se z jedné z vědeckých laboratořích. Za jeho příčinu nejprve považovala požár. Kosmonauti proto aktivovali alarm, který automaticky vypne vzduchovou ventilaci, aby se dým nešířil dále po stanici.

Preventivně si nasadili roušky na ústa, nehořlavé rukavice a ochranné brýle a zahájili odvětrávání postiženého prostoru. "Situace je nyní už stabilní. Vzduch je cítit jako obvykle," hlásil po ukončení poplachu na Zemi jeden ze členů posádky Jeffrey Williams a dodal: "Nebyl tu žádný kouř. Zřejmě jsme chybně usoudili, že šlo o oheň."

Za poplach mohl unikající hydroxid

Podle manažera stanice Mika Suffrediniho zápach vyvolal pravděpodobně unikající hydroxid draselný. Tato chemikálie je sice dráždivá, podle NASA však není životu nebezpečná.

Americká vesmírná agentura se domnívá, že látka se nejspíš uvolnila z jednoho z kyslíkových generátorů, které na stanici rozkládají vodu na kyslík určený pro dýchání a vodík, jenž je jako přebytečný vypouštěn do volného kosmu.

Reklama

Související články

Atlantis zakotvil u ISS

Raketoplán Atlantis přistál v pondělí po dvou dnech letu u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Jeho posádka se setká s tříčlennou americko-rusko-německou...

Výběr článků

Načítám