Hlavní obsah

Šílený střelec z Montrealu si říkal "anděl smrti"

Novinky, Kristina Labohá
MONTREAL

Pětadvacetiletý Kanaďan Kimvír Gill, který ve středu na montrealské Dawson College zastřelil dvacetiletou studentku a 19 dalších lidí zranil, byl posedlý zbraněmi a násilím. Policie zjistila, že na internetových stránkách, které pravidelně navštěvoval, umístil asi 50 snímků, na nichž v černém koženém obleku pózuje s revolverem a nožem.

Článek

Gilla, který na internetu blogoval pod jménem anděl smrti, při středeční přestřelce zabili montrealští policisté.

Šest z 19 zraněných studentů nyní zůstává v kritickém stavu v nemocnici. Policie se stále snaží zjistit přesný motiv činu. Zatím totiž není jasné, co přesně Gilla, kanadského Sikha, k činu vedlo. Podle expertů byl útočník psychicky nemocný. Kanadský deník The Globe and Mail uvedl, že Gill se od mládí izoloval a sousedé v montrealské čtvrti Laval se ho báli. "Chodil celý v černém a nikdy se s nikým nebavil," uvedl jeden ze sousedů.

Kimvír Gill pózuje se zbraní v ruce.

Podle policie byly jeho hlavními zálibami zbraně a videohry plné násilí. Jeho pohled na svět byl patologický, tvrdí experti. Potvrzují to Gillovy komentáře na internetu, kde píše, že "nenávidí celý svět" a že jej lidé poznají coby "anděla smrti".

Vystrašený Montreal

Na jednom ze svých blogů na vampirefreaks.com píše o svém přání mít na svém náhrobku vyryto: "Žil rychle, zemřel mladý. Zanechal za sebou mrtvoly". Poslední policejní zprávy hovoří o tom, že útočník byl pouze jeden, ačkoli některá média původně informovala  o více střelcích. Právě informace o tom, že někteří z útočníků unikli po útoku na školu do metra, způsobilo ve středu odpoledne v kanadské metropoli paniku.

"Ve zprávách ihned po útoku hlásili, že do metra vnikli další dva útočníci, kteří jsou velmi nebezpeční," řekl Novinkám český student Petr Vurm, který nyní studuje v Montrealu. "Dawson College do pondělka uzavřeli a stejně tak část trasy metra poblíž školy," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

V Montrealu se u školy střílelo, dva mrtví

Neznámý útočník ve středu zahájil palbu ve škole v kanadském Montrealu. Zabil dvacetiletou ženu a dvě desítky lidí zranil, z toho několik je v kritickém stavu....

Výběr článků

Načítám