Hlavní obsah

Nové země Unie zahájí v USA kampaň proti vízům

– WASHINGTON/PRAHA
Právo, Jiří Roškot

Tento podzim připravují diplomaté z nových zemí EU další kampaň ve Spojených státech za zrušení vízové povinnosti při cestách svých občanů do USA. V přední linii bude i Česká republika. Uvedl to český velvyslanec ve Washingtonu Petr Kolář.

Článek

"Na podzim chystáme viditelnější kampaň a máme k tomu solidní předpoklady zejména pak v rovině nevládních organizací," řekl velvyslanec, podle něhož koalici tvoří čtyři visegrádské země a tři pobaltské republiky a řada amerických nevládních organizací. "Z vlastní zkušenosti mohu říci, že oslovit několik kongresmanů a senátorů za den je náročné, ale vyplácí se to. Řada z nich totiž nemá o problému ponětí. Když se to dozví, jsou překvapeni a říkají, že je třeba to změnit," řekl Kolář.

Podle jeho slov je v USA dost lidí, kteří si uvědomují, jak zničující vliv má vízová asymetrie na naše spojenectví. "Konkrétně se to projeví třeba v debatě o raketové obraně. Slyšíte například: ´My jim to povolíme, ale ať nám zruší víza´. Jako kdyby šlo o nějaký obchod," řekl. "Rizikem je, že řada zákonodárců uvažuje zcela opačně a kvůli bezpečnosti chce zavést víza všem," varoval velvyslanec.

Nejasná čísla

Podmínky pro převedení země do bezvízového režimu (pro krátkodobé cesty) určuje zákon Kongresu USA. V zásadě jsou to méně než tři procenta odmítnutých žádostí o víza po dobu nejméně dvou letech po sobě. V Česku je jich každoročně necelých deset procent. Zároveň americká strana argumentuje, že řada lidí přijíždí a zůstává v USA déle, než jim dovoluje vízum. Odhady, kolik Čechů je takto v zemi, jsou ale velmi vágní a liší se řádově o desítky tisíc osob.

 Přitom každý cizinec dostává při příjezdu do pasu kartičku s evidenčním číslem, kterou je povinen odevzdat při odjezdu z USA zpravidla leteckému přepravci při odbavování - což by mělo dát americkým úřadům přehled nejen o počtech, ale i konkrétních osobách. "To je náš domácí úkol," připustil v rozhovoru pro Právo náměstek americké diplomacie Mark Pekala. Z jeho slov vyplynulo, že ministerstvo zahraničí USA a resort vnitřní bezpečnosti, které bezvízový styk monitorují a vyhodnocují, nejsou v pravidelném kontaktu se zákonodárci.

Změna není na obzoru

V Kongresu se ani neuskutečnilo slyšení, jež by otázku zevrubně posoudilo, a je málo pravděpodobné, že zákonodárci v Senátu či Sněmovně reprezentantů se budou v dohledné době zrušením víz zabývat. "Je velmi těžké předpovědět, co se bude v této věci v Kongresu dít," řekl Pekala. "Imigrace a nelegální práce jsou v USA velmi citlivými politickými tématy," upozornil. Zdůraznil, že každý kongresman a senátor je přesvědčen, že nejdůležitější starostí je bezpečnost USA, a pokud v nich převládne pocit, že bezvízový režim je ve vztahu k bezpečnosti země jakkoli sporný, určí to jejich postoj.

"Názor státního departmentu je stejný jako prezidenta USA: Chceme, aby Češi a občané dalších nových zemí EU k nám mohli jezdit bez víz," řekl. Přiblížení se k tomuto k tomu vidí v cestovní mapě, respektive splnění kritérií zákona.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám