Hlavní obsah

Bush: Teroristy porazíme, bin Ládina dopadneme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush ve svém očekávaném projevu k 5. výročí teroristických útoků na symboly americké státnosti zdůraznil, že USA vyjdou z boje proti hrozbě 21. století vítězně. Podle Bushe se Američanům podaří zadržet světového teroristu číslo jedna, kterým je Usáma bin Ládin.

Článek

Bush ve své řeči obhajoval americkou přítomnost v Iráku. Svět je podle Bushe svobodnější, protože někdejší irácký vůdce Saddám Husajn už není u moci. Chybou by prý bylo myslet si, že kdyby se Američané z Iráku teď stáhli, že by je teroristé nechali být. "Bezpečnost Ameriky závisí na výsledku bitvy v ulicích Bagdádu," řekl.

Vůdci teroristické sítě al-Kájda Usámovi bin Ládinovi vzkázal, že si ho "Amerika najde a přivede ho před spravedlnost".

Amerika viděla ďábla

Bush projev z Oválné pracovny Bílého domu přednesl v pondělí večer tamního času (po 03:00 SELČ). "11. září náš národ viděl tvář ďábla," řekl.

Připomněl i heroismus svých krajanů, jež se hrozbě postavili. Podle Bushe Američané bojují o hodnoty  západní civilizace, udržení způsobu života, který si svobodné národy užívají. Konflikty na Blízkém východě tak jsou podle něj "bitvou mezi demokracií a tyranií".

Země podle Bushe ale stále čelí nepříteli, který je odhodlán přinést do domovů Američanů smrt a utrpení. "Amerika si o tuto válku nežádala a každý Američan si přeje, aby skončila. A to chci i já. Ale válka u konce není a nebude, dokud nezvítězíme my nebo extrémisté," řekl.

Bush prohlásil, že americké síly neopustí Irák, dokud tam nebude jejich práce dokončena, termín však neuvedl.

Kennedy: Bush by se měl stydět

Demokratický senátor Edward Kennedy v reakci na projev řekl, že se snažil využít výročí k získání podpory pro nepopulární válku. Prezident by se měl podle něj stydět, že využil této příležitosti k tomu získat si podporu pro akci v Iráku. "Bude čas debatovat o politice prezidenta v Iráku, 11. září ale tím časem není," řekl čelný demokratický politik.

Současný boj s terorismem podle Bushe stanoví kurz pro nové století a určí osudy milionů lidí po celém světě. "Pokud nyní tyto nepřátele neporazíme, necháme naše děti, aby čelily Blízkému východu zaplněném teroristickými státy a radikálními diktátory vyzbrojenými jadernými zbraněmi," řekl.

Reklama

Související články

Před pěti lety udeřili teroristé na Ameriku

Před pěti lety zažily USA a s nimi celý svět hluboký šok, když teroristé unesenými letadly napadli New York a Washington. Pocit vlastní nezranitelnosti vzal...

OBRAZEM: New York v šoku před pěti lety

Obyvatelé USA zažili 11. září 2001 šok. Teroristé z al-Kájda se odhodlali k bezprecedentnímu kroku a zaútočili unesenými letadly na New York. Dvě zničila...

Výběr článků

Načítám