Hlavní obsah

Před pěti lety udeřili teroristé na Ameriku

Právo, Jiří Roškot

Před pěti lety zažily USA a s nimi celý svět hluboký šok, když teroristé unesenými letadly napadli New York a Washington. Pocit vlastní nezranitelnosti vzal za své a obrat k lepšímu v myslích Američanů od té doby nenastal, spíš naopak.

Článek

Poté, co teroristé srovnali letadly se zemí Mekku světového byznysu - dvě věže Světového obchodního střediska (WTC) v New Yorku - a napadli Pentagon, zareagoval prezident George W. Bush tak, jak by na jeho místě jednal i jiný šéf Bílého domu - odvetou.

Terorismus nebyl ničím novým a bylo jasné, kde hledat zázemí al-Kajdá. O správnosti invaze do Afghánistánu nepochybovala ani Rada bezpečnosti a spojenci poprvé v historii NATO aktivovali článek 5 své zakládající smlouvy o vzájemné pomoci v případě napadení.

Ačkoli ve dnech předcházejících pondělnímu smutnému výročí mohl Bush Američanům říci, že se zabránilo opakování zkázy, v jejímž víru před pěti lety přišly o život během několika hodin tři tisíce lidí, jeho preference během let hluboko spadly a mezi Američany vzrostla skepse.

Nejnovější průzkum televize CBS ukázal, že dotázaní jsou v poměru 4:1 přesvědčeni, že invaze do Iráku zvýšila nebezpečí útoku na USA. Většina 54 ku 46 procentům se sice cítí bezpečně, ale počet opačně smýšlejících v posledních pěti letech výrazně vzrostl.

Vojácká rétorika

Bush po 11. září definoval "osu zla", do níž zahrnul Irák, Írán a Severní Koreu, formuloval doktrínu preventivních vojenských zásahů a oznámil, že země je ve válce proti terorismu. To, jak se ukázalo, vzal jako oprávnění ke krokům, které vyvolaly jak pochybnost o legalitě v USA samých, tak třenice se spojenci.

Vojácká rétorika, tvrdé odsudky na adresu kritiků v USA i ve spojeneckých metropolích při zdůvodňování útoku proti Saddámovu Iráku vyvolaly stísňující ovzduší a zasadily spontánně vzniklé vzájemnosti první tvrdou ránu. Následovaly další.

Zejména se ukázalo, že v Iráku nejsou zbraně hromadného ničení, které měl diktátor Saddám Husajn mít, světem otřásl skandál kolem mučení iráckých vězňů v Abú Ghrajb, věznění podezřelých bez soudu na Guantánamu, odhalení a přiznání tajných věznic CIA v cizině i monitorování telefonů a elektronické pošty v USA mimo existující právní rámec.

Boj proti terorismu zůstává i pět let po 11. září 2001 během na dlouhou vzdálenost. Bílý dům v minulých dnech přiznal, že al-Kajdá se adaptuje na nové podmínky a výbušná situace na afghánském jihu, kde po USA převzala v létě velení Aliance a volá po posilách, ukazuje, jak stále silný je Tálibán.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush odposlouchal občany bez souhlasu soudu

Výnos, který americký prezident George Bush podepsal v roce 2002, umožňoval Národní bezpečnostní ageentuře (NSA) sledovat mezinárodní telefonické hovory...

Výběr článků

Načítám