Hlavní obsah

Čech dostal v USA doživotí za vraždu přítelkyně

DENVER

Čech Martin Novotný, který loni v prosinci v Denveru ubodal svoji bývalou přítelkyni Brazilku Anu Elisu Toledovou, byl v pátek uznám vinným z vraždy. Dostal doživotní trest vězení bez možnosti předčasného propuštění.

Článek

Porota soudu v americkém Denveru ve státě Colorado shledala českého občana Martina Novotného vinným z vraždy.  Soudce okamžitě poté obviněného odsoudil na doživotí do vězení bez možnosti propuštění.

Dvanáctičlenná porota po šesti hodinách jednání shledala Novotného vinným z vraždy prvního stupně, loupeže prvního stupně i z vraždy se zvlášť přitěžujícími okolnostmi.

Svého činu lituje

Novotný vyjádřil v závěrečném slově nad svým činem hlubokou lítost, omluvil se a zároveň konstatoval, že jeho čin není možné ničím omluvit. Jeho obhájce Jay Grant řekl, že se odvolá. Protože je však rozsudek konečný, bude případný odvolací soud zkoumat pouze procesní chyby.

Český konzul Tomáš Kadlec, který proces sledoval, řekl, že jej přísnost rozsudku překvapila. Soudce se podle něj v průběhu líčení tvářil chápavě, ale podle názoru obhájce měl zřejmě jasno již předem. Kadlec řekl, že se nyní bude snažit zprostředkovat Novotnému telefonický kontakt s rodinou.

K vraždě se přiznal

O vině Novotného nebylo pochyb. Několik hodin po tragickém činu se sám přihlásil na policii s tím, že svou přítelkyni zavraždil. Porota rozhodovala jen o charakteru trestného činu, zda byl úmyslný a předem plánovaný, nebo spáchaný v afektu, což mohlo ovlivnit výši trestu. Poprava Čechovi nehrozila, protože žalobce nepožadoval trest smrti, což je podmínka nutná k udělení absolutního trestu ve státě Colorado.

Martin Novotný ubodal Brazilku, s níž chodil více než rok, 74 ranami nožem. Dívka se s ním rozešla. Novotný přiznal, že ji začal bít, když mu řekla, že se poslední měsíc vídala nejen s ním, ale také s dalším chlapcem. Pak ji ubodal.

Toledová několik týdnů před tím s Novotným otěhotněla, ale dítě si nechala vzít.

Oba se seznámili v Denveru, kde pracovali jako au pair. Novotný kvůli Toledové v Denveru zůstal i poté, co ukončil roční práci au pair.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám