Hlavní obsah

Guvernér Schwarzenegger chce čistý vzduch

SACRAMENTO

Kalifornie jako první z amerických států je připravena zavést přísnější pravidla omezující emise skleníkových plynů, především kysličníku uhličitého. Guvernér Arnold Schwarzenegger se o tom dohodl s opozičními demokraty, kteří kontrolují legislativu státu.

Článek

Schwarzenegger to označil za "historickou dohodu v boji s globálním oteplováním".  Podle této dohody budou v Kalifornii emise do roku 2020 sníženy o dalších 25 procent.

"Nyní můžeme pohnout vpřed s rozvojem systémů, které udělají z Kalifornie světového vůdce v úsilí snížit emise oxidů uhlíku," uvedl v prohlášení Schwarzenegger.

Nejlidnatější americký stát je 12. největším producentem skleníkových plynů ve světě. V USA je Kalifornie v čele boje za životní prostředí, což může Schwarzeneggerovi v listopadu pomoci ke znovu zvolení. Bývalý hrdina akčních filmů se kvůli svému boji proti emisím dostal do sporu s Bílým domem.  Kalifornští republikáni totiž požadují, aby se přístup k ochraně ovzduší byl v celých Spojených státech stejný a nelišil se stát od státu.

"Uplatnění nákladných regulací povede k tomu, že se podniky odstěhují z Kalifornie do dalších států nebo dokonce do dalších zemí, které se nestarají op kvalitu ovzduší," uvedl vůdce republikánské menšiny George Plescia.

Ozónová vrstva regeneruje

Ochrana ovzduší přitom přináší výsledky. Síla ozónové vrstvy, která tvoří kolem Země ochranný plášť před škodlivým slunečním zářením se podle amerických klimatologů zlepšuje a do někdejšího stavu by se mohla vrátit někdy kolem poloviny tohoto století.

Jak vědci zjistili při analýze údajů shromažďovaných 25 let, ozónová vrstva ležící ve stratosféře se přestala nad zemskými póly ztenčovat v roce 1997.

Nyní se ale tato ochranná vrstva regeneruje, a to podle klimatologů především díky naplňování mezinárodní úmluvy z roku 1987. Tento dokument se snaží omezit emise chemikálií, které mají za následek ztenčování ozónové vrstvy, jako jsou třeba freony používané ve sprejích  nebo chladničkách .

Už v červnu badatelé z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) oznámili, že ozónová díra nad Antarktidou by se mohla zacelit kolem roku 2068 - asi o 20 let později, než se předpokládalo původně.

Reklama

Výběr článků

Načítám