Hlavní obsah

Katrina před rokem otřásla vírou v Bushovu vládu

Právo, Novinky, CNN, ČTK, Jiří Roškot
WASHINGTON/BILOXI

Přesně před rokem udeřil na jih USA hurikán Katrina - jeden z nejničivějších v dějinách země, který si vyžádal 1836 obětí. Úplná obnova zničeného pobřeží ještě potrvá velmi dlouho. V pondělí to připustil americký prezident George Bush, který zahájil dvoudenní cestu po oblastech států Mississippi a Louisiana. V úterý zavítá do nejvíce postiženého New Orleans.

Článek

Bush ocenil, což již bylo vykonáno, když použil pro srovnání loňské a letošní situace slovo "ohromující". Hned však dodal: "Zbývá tu ještě pořád udělat spoustu práce. Toto je výročí, ale neznamená, že je to konec. Upřímně, je to jen začátek dlouhého zotavování. Není snadné to říct, ale (obnova) potrvá roky, ne měsíce."

Američané i svět loni zůstali tváří v tvář obrazům lidského utrpení v šoku nad pomalostí reakce Bushovy vlády a stín nad její připraveností zůstává viset dodnes. Pohroma do základů otřásla přesvědčením, že země je po útocích z 11. září 2001 snad dostatečně připravena odpovědět na katastrofu velkého rozsahu.

Pohromy rozsahu hurikánu mohou přirozeně udělat škrt přes rozpočet všem předpokladům a přípravám. To se v případě Katriny také stalo, i když síla bouře ještě před příchodem na pevninu klesla z nejvyššího, pátého stupně na třetí.

Bushův problém u veřejnosti nabral na síle zveřejněním fotografie, jak z okna svého prezidentského letadla pozoruje následky řádění živlu cestou z dovolené na svém texaském ranči zpět do Washingtonu.

Obnova postupuje pomalu

Prezident se na jedné straně zasadil o schválení 110 miliard dolarů (2,4 bil. Kč) Kongresem na obnovu zničených oblastí, ale mnohde se dodnes tyčí hromady sutin a vynaložena byla jen necelá polovina této sumy. Mnoho lidí má pocit, že na ně úřady zapomněly.

Stěžuje si i Ray Nagin, starosta New Orleansu - romantikou opředené bašty jazzu, kterou z 80 procent zatopila voda z jezera Pontchartrain, když se při hurikánu protrhly hráze. Zaplaveno bylo 80 procent rozlohy města. V New Orleansu žije zatím necelá polovina z původních 465 tisíc obyvatel, na polovinu poklesly i obchod aktivity ve městě a teprve v příštím roce by měli dosáhnout 75 procent. Na jedné straně New Orelans ještě nefunguje žádná pumpa a město se potýká se zločinností, přibývá vražd.

Lidská dramata v Superdome

Když Bush loni přelétal na postiženou oblastí, hluboko pod ním se odehrávala lidská dramata známá nejvíc ze strádání zhruba 15 až 20 tisíc lidí našlapaných na neworleanském stadiónu Superdome a v nemocnicích s pacienty odříznutými od klimatizace, léků i potravin. Však také byl odvolán šéf Federálního úřadu pro mimořádné situace.

Bush už v sobotním rozhlasovém projevu přiznal nepřipravenost úřadů všech úrovní, hluboce zakořeněnou chudobu, vlnu zločinnosti i snahu vlády poučit se, ale kritika, která na jeho hlavu padá i rok poté, má stále stejného jmenovatele - zpoždění.

Loni byly záchranné práce zahájeny až po týdnu a byly špatně zorganizované, nedařilo se ani evakuovat postižené.

Ani za rok se nepodařilo uvézt do provozu všechny pumpy, které mají odčerpávat vodu pro případ podobné tragédie. K pobřeží se přitom blíží první hurikán letošní sezóny Ernesto.

Blížící se volby přiostřují rétoriku

Řadoví občané i politická elita stále čekají na pronikavý obrat a blížící se listopadové volby do Kongresu rétoriku přiostřují. Opepřuje ji rasový podtext, jelikož přírodní pohroma odhalila, že většina nemajetných, kteří neměli jak se dostat do bezpečí, byli Afroameričané.

Přibližně jako před rokem má podle CNN 51 procent Američanů za to, že prezident nereagoval na hurikán, jak očekávali. Většina (56 proc.) si však myslí, že tentokrát by federální vláda jednala lépe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám