Hlavní obsah

Vrak lodi kapitána Cooka možná leží u USA

Právo, Michal Strnad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Píše se rok 1778 a mezi Velkou Británií a USA právě vrcholí válka o nezávislost. V zápalu boje šla ke dnu také legendární loď Endeavour. Nad plavidlem se zavřela hladina a na dlouhou dobu se zapomnělo, kde by se vlastně koráb mohl nacházet. Nyní podle všeho archeologové našli odpověď - jeden ze čtyř vraků ležících na mořském dně nedaleko Rhode Islandu by mohl být právě Endeavour.

Článek

Na jeho palubě podnikl James Cook svou první expedici do jižního Pacifiku, při které objevil celou řadu ostrovů, Nový Zéland a východní pobřeží Austrálie. Cooka najala Královská společnost, aby na druhé straně planety provedl pozorování přechodu Venuše přes Slunce - akademici si od toho slibovali nejen nové astronomické poznatky, ale také zpřesnění navigace v nekonečných vodách Tichého oceánu.

Otevřel Evropanům jižní Pacifik

James Cook spolu se suitou vědců vyplul na palubě Endeavouru v srpnu 1768 z Plymouthu a kolem Hornova mysu, nejzazší výspy Jižní Ameriky, vplul do vod Pacifiku, zamířil k Tahiti a navázal zde kontakt s domorodým obyvatelstvem. Ačkoliv hlavní cíl cesty - tedy nové informace o vesmíru - se posádce splnit nepodařilo, poznatky Evropanů však rozšířila. Cook na Tahiti přijal do svých služeb kněze Toupea a díky jeho znalostem přistál u břehů Nového Zélandu.

Místní maorský náčelník mu na palubu Endeavouru nakreslil tvar nové země a Cook pak území obeplul a mapy zpřesnil. Odstartoval pronikání Evropanů do jižního Pacifiku a dodnes nesou některá místa na Novém Zélandu, například i nejvyšší hora, Cookovo jméno. Ze Zélandu zamířil Cook k západu a narazil na australské pobřeží. Při mapování pobřeží utrpěl Endeavour vážné škody, teprve po sedmitýdenních opravách se mohl vydat na další cestu. Slavnou expedici završil v roce 1771, kdy se s ovacemi vrátil do Plymouthu.

Zlaté časy končí

Endeavour splnil své poslání a britské námořnictvo ho dva roky po první Cookově misi poslalo do výslužby, stal se z něj zásobovací koráb, dostal nové jméno Lord Sandwich a působil u amerických břehů. V roce 1778 ho poslali ke dnu sami Britové - zavedli lodě do přístavu Newport Harbor a tam je potopili, aby zabránili francouzské flotile ve vylodění a v podpoře USA. A protože archeologové našli na dně více lodí, řeší nyní otázku, která z nich by mohl být Endeavour.

Přiznávají, že se jim možná nikdy nepodaří dokázat, které z plavidel mohlo kdysi nést kapitána Cooka Pacifikem. Přesto objev přispěje k upřesnění událostí z roku 1778. Tehdy se totiž Francie poprvé pokusila podpořit Spojené státy americké proti bývalému koloniálnímu pánovi. Ačkoliv tato vojenská intervence skončila krachem, stala se prvním pokusem v řadě. V přístavu, kde Endeavour možná leží, se později sešel George Washington coby velitel amerických sil a francouzský zástupce Comte de Rochambeau, aby dojednali další podporu země galského kohouta nově vznikající demokracii.

Reklama

Výběr článků

Načítám