Hlavní obsah

Američané chystají nový raketoplán Orion, má letět na Měsíc

HOUSTON

Vesmírný koráb nové generace, který má nahradit pomalu dosluhující americké raketoplány, se bude jmenovat podle stejnojmenného souhvězdí Orion. Informovaly o tom ve středu světové agentury.

Článek

Nejpozději v roce 2014 by se měl Orion s šestičlennou posádkou vydat na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), sdělil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Převezme tak funkci raketoplánů Discovery, Atlantis a Endeavour, které mají v roce 2010 odejít do výsluhy. Do té doby se má uskutečnit ještě 16 letů raketoplánů, což má zajistit dobudování mezinárodního komplexu.

Nový typ vesmírné lodi má v roce 2020 opět donést čtyři americké astronauty až na Měsíc. Od přistání Apolla 17 v prosinci roku 1972 na Měsíci nestanul žádný člověk.

Název Orion zvolila NASA údajně proto, že stejnojmenné souhvězdí září na noční obloze obzvlášť jasně a lze je snadno najít. Stejně jako Apollo navíc pochází z řecké mytologie.

Nový koráb bude prostornější

Nástupnický model raketoplánu se má více podobat starším generacím pilotovaných vesmírných lodí. Bude v něm ale více než dvojnásobný prostor oproti kosmickým lodím Apollo. Jeho hmotnost bude podle NASA činit 25 tun.

Jméno nové lodi chtěla NASA oznámit až za týden, ale o jeho předčasné vyzrazení se postaral americký člen posádky působící na ISS Jeffrey Williams. NASA totiž v úterý na své satelitní televizní stanici nedopatřením odvysílala oznámení, určené pro pozdější zveřejnění. "Několik let jsme ji nazývali pilotovaným průzkumným prostředkem (Crew Exploration Vehicle), ale nyní má své jméno - Orion," oznamoval Williams.

Původně měl být název nové lodi oznámen 31. srpna současně se zveřejněním jména subjektu, jenž bude pověřen jejím sestrojením. O zakázku se uchází společnost Lockheed Martin a konsorcium firem Northrop Grumman a Boeing.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám