Hlavní obsah

Americká námořní pěchota povolá rezervisty

WASHINGTON

Americká námořní pěchota získala souhlas prezidenta George Bushe, který jí umožňuje vynuceně povolat i rezervisty, kteří nepatří k tzv. aktivním zálohám. Podle US Marine Corps nebude povoláno více než 2500 neaktivních záložníků, souhlas však neomezuje počet povolaných. Může jich být až 60 000.

Článek

Americká námořní pěchota tvrdí, že jde o plánovaný krok, který souvisí s tím, že její členové po odsloužení čtyř let v aktivní službě a čtyř let v aktivních zálohách už nemají zájem se přihlásit do regulérních záloh, které jsou placené a účastní se cvičení, ale dávají přednost statutu neaktivního rezervisty. Uvedl to plukovník Guy Stratton, který má na starosti mobilizaci mužstva.

Odborníci ale tvrdí, že povolávání souvisí s přetížením jednotek námořní pěchoty, které bojují v Iráku a v Afghánistánu. V Iráku se sice počet amerických vojáků letos klesl z 138 tisíc na 127 tisíc, ale v poslední době opět narostl na původní číslo kvůli sektářským bojům. V posledních týdnech počet vojáků mířících do Iráku převyšuje počet těch, kteří ze země odjíždí, neboť se Američané snaží zvládnout situaci v Bagdádu. Americká armáda už povolala na 10 000 neaktivních rezervistů.

Podle plukovníka Guye Strattona mohou být rezervisté povoláni až na dva roky, ale většinou slouží mezi 12 až 18 měsíci.

Ze 138 tisíc amerických vojáků v Iráku jich jen 22 000 patří mezi kožené krky, jak se námořní pěchotě přezdívá, ale právě oni nesou tíži bojů v tzv. Sunnitském trojúhelníku, kde je situace nejhorší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám