Hlavní obsah

Bush: Chvíli potrvá, než svět uzná, že Hizballáh byl poražen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAMP DAVID

Podle amerického prezidenta bude chvíli trvat ,než svět uzná, že válka s Izraelem znamenala porážku pro šíitské hnutí Hizballáh. Bush to řekl novinářům v Camp Davidu po schůzce s ekonomickými experty.

Článek

"První reakce samozřejmě byla, že Hizballáh a jeho stoupenci oznámili vítězství. Udělal bych každopádně to samé, kdybych byl v jejich kůži," citovala prezidenta agentura AP. "Někdy ale lidem chvíli trvá, než procitnou a uvědomí si, která síla přinesla stabilitu, a která ji naopak nepřinesla," dodal.

Kritika Francie

Bushova kritika v pátek ale nepatřila jen stoupencům Hizballáhu. Prezident rovněž vyslovil určité znepokojení nad počínáním Francie, které chce do mírové mise OSN v jižním Libanonu vyslat pouhých 200 dalších vojáků. Její kontingent v oblasti by se tak sice zdvojnásobil, ale odborníci původně očekávali, že Francouzi vyšlou až 5000 mužů.

"Francie sice oznámila, že pošle nějaké vojáky, ale doufáme, že jich nakonec bude více," doplnil Bush. Spojené státy však podle něj žádné vojenské jednotky do kontroverzní oblasti nepošlou. Američtí vojáci by se totiž údajně mohli stát "hromosvodem" všech problémů. USA tak poskytnou pouze logistickou podporu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám