Hlavní obsah

V USA se objevila ptačí chřipka, nejde prý však o H5N1

– WASHINGTON

Americké úřady v pondělí potvrdily, že u dvou divokých labutí ve státě Michigan byla zjištěna nákaza ptačí chřipkou. Ministerstvo zemědělství ale společně s ministerstvem vnitra ujistily, že testy vyloučily onemocnění smrtelně nebezpečným virem H5N1.

Článek

Onemocnění virem H5N1 si přitom už vyžádalo desítky lidských obětí zejména v Asii, v USA ale zatím nikoli. "Můžeme rozhodně prohlásit, že v tomto případě nejde o vysoce patogenní virus H5N1, který byl zjištěn v Asii i v dalších místech na světě. Nejde tedy o proniknutí tohoto viru do Severní Ameriky," prohlásil Rod DeHaven z ministerstva zemědělství.

Podle něho nebyly u těchto uhynulých opeřenců prokázány známky onemocnění smrtelnou formou nákazy. DeHaven také zdůraznil, že testy naznačily pouze mírně patogenní ptačí chřipku, která neznamená žádnou hrozbu pro lidské zdraví. Ministerstvo rovněž ujistilo, že virus zjištěný u těchto labutí není nebezpečný ani pro domácí drůbež.

Podrobné výsledky testů, které by měly nebezpečí vysoce patogenního viru H5N1 zcela vyloučit, však budou známy až za dva týdny.

Nízkopatogenní virus byl v USA už dvakrát

Nízkopatogenní virus H5N1 byl v minulosti zjištěn v USA u divokých ptáků už dvakrát, v roce 1975 a poté v roce 1986. Podle vědců je výskyt takové formy onemocnění u divokých opeřenců poměrně běžný jak ve Spojených státech, tak i jinde v zahraničí.

Ptačí chřipka

  Ptačí chřipka může napadnout jak domácí ptactvo, např. kuřata, slepice, krůty, krocany, kachny, husy, ale i bažanty, perličky a vodní ptáky. Infikována mohou být i prasata a koně, těch se ale netýká vysoká patogenicita.  Nositeli viru mohou být tažní ptáci, aniž by se u nich projevily nějaké příznaky.  Je mnoho druhů ptačí chřipky. Rozlišujeme málo a vysoce patogenní kmeny. Virus H5 je vysoce patogenní subtyp, tedy velmi nebezpečný.

Epidemie vysoce nakažlivého onemocnění, která v posledních letech zasáhla nejprve Asii a poté i Evropu a Afriku, naproti tomu připravila o život už téměř 140 osob a v mnoha zemích světa vedla k nucenému vyhubení miliónů kusů drůbeže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám