Hlavní obsah

Kuba slaví narozeniny Castra, ten se davu neukázal

KUBA

V neděli slaví kubánský prezident Fidel Castro a s ním i celá Kuba jeho osmdesáté narozeniny. Diktátorovi již popřálo na různých akcích tisíce Kubánců, jejich vůdce se však mezi nimi zatím neukázal. Castro se totiž stále zotavuje po operaci zažívacího traktu, po níž před dvěma týdny předal dočasně pravomoci svému mladšímu bratru Raúlovi.

Článek

"Fidel, Fidel, ať dlouho žije Fidel," skandovali v sobotu večer mladí Kubánci na narozeninovém koncertu, který se konal na havanské pobřežní promenádě Malecon. Na pětihodinové vystoupení nejpopulárnějších kubánských muzikantů se přišlo podívat na 3000 lidí. Castro se však mezi nimi neobjevil a u příležitosti kulatin dosud nevydal ani žádné prohlášení.

Oficiální oslavy jeho osmdesátin se mají konat až 2. prosince, v den 50. výročí vylodění revolucionářů pod vedením Castra na východě Kuby.

Podle kubánského chargé d'affaires v Nikaragui Manuela Guillota, se Castro ani v neděli na veřejnosti neobjeví. O narozeninách bude prý odpočívat po boku svých blízkých. Měl by jej nicméně navštívit venezuelský prezident Hugo Chávez. Ten oznámil, že si spolu dají dort a jako dárek mu věnuje dýku a hrnek, které patřily vůdci latinskoamerického hnutí za nezávislost 19. století Simonu Bolívarovi.

První fotografie nemocného Castra

V kubánském tisku se objevily jeho první fotografie po onemocnění a jeho nové prohlášení.  "Jsem velmi šťastný," cituje oslavence list komunistické mládeže Juventud Rebelde. Všem, kteří se starají o jeho zdraví, prý slibuje, že "bude bojovat". Jeho zdravotní stav se prý výrazně zlepšuje, ale stále je ještě ohrožen.

"Neskonalé díky kubánskému lidu za jeho láskyplnou podporu," cituje z poselství připisovaného Castrovi Juventud Rebelde. Na své internetové stránce deník zveřejnil i čtyři fotografie Castra ve sportovní bundě. Na dvou snímcích telefonuje a na další ukazuje sobotní vydání komunistického deníku Granma s oslavnými články k jeho narozeninám.

Castrovým osmdesátinám předcházel v sobotu oslavný článek právě v oficiálním deníku komunistické strany Granma, který s odvoláním na anonymní zdroj napsat, že Fidel chodí, mluví a dokonce během své rekonvalescence už i trochu pracuje.

"Doufáme, že se mu daří lépe. Pro všechny utlačované lidi je Kuba příkladem, že socialismus je možný," říká bolívijský student Juan Carlos Cruz, který na Kubě studuje medicínu. V davu na koncertu byly k vidění nejen kubánské, ale i venezuelské a bolívijské vlajky.

Castro stojí v čele Kuby už 47 let a je jednou z posledních klíčových postav studené války, která je ještě u moci. Americká administrativa se přitom dlouhodobě snaží o to, aby jeho režim na Kubě padl.

USA vyzývá ke změně režimu

Sobotní koncert na oslavu Castrových osmdesátin se ostatně konal na "antiimperialistickém pódiu" naproti americké diplomatické misi. Americký prezident George Bush přitom od Fidelovy operace naléhá na Kubánce, aby se zasadili o demokratickou vládu v zemi. Bílý dům ale zároveň v rámci boje proti nelegální migraci vyzývá Kubánce, aby na člunech neprchali na Floridu, ale snažili se o změnu režimu doma.

Kubánská opozice ostatně doufá, že tyto Castrovy narozeniny jsou jeho posledními. "Nejlepší věc, kterou může udělat, je zemřít, aby celá tato ostuda skončila," řekl disident Huber Matos, který strávil 20 let ve vězení coby "zrádce". Tento bývalý Castrův spolupracovník nyní žije v americkém Miami.

Reklama

Související články

Chávez: Castro svádí boj o život

Do skládanky spekulací o zdravotním stavu kubánského prezidenta Fidela Castra zasadil další střípek jeho venezuelský protějšek Hugo Chávez, který prohlásil,...

Výběr článků

Načítám