Hlavní obsah

Castrovo soukromí je léta tajné, stejně jako Kimovo

– HAVANA

Kubánský vůdce Fidel Castro je desítky let stejný tajnůstkář jako jeho severokorejský kolega Kim Čong-il: o jeho soukromí kolují pověsti, které dávají spíše jen tušit než poznat, jak to funguje v osobním zákulisí rodiny havanského comandanta.

Článek

I z toho, co na veřejnost pronikne, je však zřejmé, že až se tuto neděli Castro dožije svých 80. narozenin - byť jejich oficiální oslavy byly kvůli nedávné operaci odsunuty až na 2. prosinec - budou u jeho nemocničního lůžka mnozí nejbližší příbuzní chybět.

Pokud má skutečně jen sedm dětí, jak se traduje v kuloárech, pak s jeho šesti syny, kteří žijí na Kubě a vládu svého otce podporují, problém asi nebude. Koneckonců se v poslední době objevují na veřejnosti. Těžko však čekat mezi případnými gratulanty ty, kteří žijí v cizině a pro levicový režim na ostrově mají často hodně palčivé poznámky.

Nejtvrdším kritikem je dcera v Miami

K jeho neostřejším kritikům - jak poznamenal z Havany Anthony Boadle pro agenturu Reuters - patří Castrova dcera Alina Fernándezová (50). Je plodem Castrova románku s krásnou Havaňankou Natalií Revueltovou v době prvních let povstání. Bylo jí deset let, když jí matka prozradila, kdo je otcem. "Vždycky chodil na návštěvu v noci, v uniformě a bagančatech. Pamatuji si na pach jeho doutníku," vzpomínala loni v listu The Sunday Times.

Alina z ostrova utekla v roce 1993 v převleku za španělskou turistku. Žije v baště kubánského exilu, v Miami na Floridě, kde také moderuje rozhlasovou talk show. K tomu přidala minulý týden i podpis dohody se stanicí CNN na roli komentátorky. "Fidel Kubu zničil. Zmasakroval její lid a zemi přivedl k bankrotu. A kvůli čemu? Myslím, že to neví ani on sám," poznamenala v roce 2002 v rozhovoru poskytnutém listu The Times.

O svém strýci Raúlu Castrovi, jemuž Fidel kvůli operaci svěřil moc, ve své knize "Castrova dcera: vzpomínky exulantky na Kubu" napsala, že má poněkud větší smysl pro rodinu než Fidel, udržuje neformální setkání a nikdy nezapomene na narozeniny kohokoli z jejích členů.

Zatímco Alina kritizuje svého otce z Miami, její matka Naty odmítá ostrov opustit. Je stále věrným stoupencem comandanta a pravidelným hostem na koktejlových večírcích diplomatů.

Dva synovci Castrovy první manželky, Lincoln a Mario Díaz-Balartovi, jsou republikánští kongresmani z Floridy, kteří vedou boj za přitvrzení politiky USA, aby zbavily Kubu komunismu a muže, jehož bez obalu nazývají "totalitním diktátorem".

"Dokonce ani Stalin či Hitler neměli takový osobní dohled na sebemenší rozhodnutí, jako má Fidel Castro," prohlásil Lincoln Díaz-Balart minulý měsíc pro televizi Reuters. "Bude to úleva, až bude toto monstrum mrtvé."

Atraktivní blondýnka Dalie

Většina Kubánců nezná ani jméno Fidelovy partnerky Dalie Sotové del Valle (zda skutečně úředně uzavřeli sňatek, není známo) - učitelky, s níž se Castro seznámil v roce 1961 během alfabetizační kampaně. Této atraktivní blondýny v baseballové čapce si před dvěma lety na prvomájovém shromážděním na náměstí Revoluce v Havaně sotva kdo všiml. Nebylo ani proč - seděla od Castra poměrně daleko.

Jejich pět synů - Alexis, Alexander, Alejandro, Antonio a Angel - za svá jména vděčí Castrovu otci Angelovi, kterého podle jednoho výkladu fascinoval Alexandr Veliký.

Nejlépe však znají Kubánci Antonia, chirurga-ortopeda a lékaře kubánského národního baseballového týmu. V březnu byl viděn, jak objímá pálkaře, jimž se podařil homerun na prestižním světovém turnaji World Baseball Classic v San Diegu.

Nejstarší syn Fidel Castro Díaz Balart je jaderný fyzik. Vystudoval v Sovětském svazu, což mu umožnilo řídit kubánský jaderný program. Říká se mu Fidelito, protože je otci velmi podobný, včetně toho, že nosí hustý plnovous.

Jeho matka Mirta Díazová Balartová byla Castrovou první manželkou. Její bratr Rafael byl náměstkem ministra vnitra za vlády diktátora Fulgencia Batisty. Mirta a Fidel Castrovi se rozvedli v roce 1955, Mirta teď žije v Madridu.

První dámou je švagrová

Protože si Fidel svůj soukromý život nechává pro sebe, působí po desítky let v roli neoficiální první dámy jeho švagrová Vilma Espínová - inženýrka chemie s diplomem technologického institutu v americkém Massachusetts. Je manželkou nyní vládnoucího Fidelova bratra Raúla Castra.

Vyrostla sice v horních vrstvách společnosti - její otec byl jedním ze šéfů firmy Bacardi, vyrábějící rum - ale jako řada jiných z privilegovaných kruhů obrátila a připojila se ke Castrovým povstalcům v horách Sierra Madre. Byla klíčovou postavou v procesu zrovnoprávnění žen na ostrově, především z titulu předsedkyně Federace kubánských žen.

Její dcera, sexuoložka Mariela Castrová, prosazuje legalizaci změny totožnosti pro transsexuály a státní financování operací změny pohlaví. Pomohla také zdůrazňovat větší toleranci vůči transvestitům a gayům na Kubě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám