Hlavní obsah

Lékaři v USA oddělili siamská dvojčata se společnou ledvinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SALT LAKE CITY

Lékaři v americkém Salt Lake City v úterý úspěšně dokončili oddělení čtyřletých siamských dvojčat a také následné plastické operace, které zacelily tkáně na jejich tělíčkách. Šlo o unikátní, mnohahodinový operační maraton, protože děvčátka měla jen jednu společnou ledvinu a jeden pár nohou, společné tlusté střevo a některé další orgány.

Článek

Když lékaři v pondělí v noci místního času oznámili, že dívky Kendra a Maliyah Herrinovy byly odděleny, jejich rodiče se rozplakali. "Bylo to velmi emociální," prohlásil otec dívek Jake Herrin. "Byly statečnější než my," dodal o dívkách. "Šlo to skvěle, nebyl žádný problém," uvedla Rebecka Meyersová, která je šéfkou dětské chirurgie v nemocnici, v níž zákrok proběhl.

Po oddělení byly holčičky převezeny na různé operační sály, kde probíhaly dodatečné plastické operace. Na těchto úkonech bylo mimořádné to, že je lékaři jsou zvyklí vykonávat u běžných pacientů, nikoli u čerstvě oddělených siamských dvojčat, kterým chybí některé důležité orgány.

Každá z dívek má jen jednu nohu

Lékaři nechali každé z dívek jednu nohu a Kendře jedinou společnou ledvinu. Maliyah je tak nyní závislá na dialýze, což by mělo trvat tři až šest měsíců. Pak už by měla být dost silná na to, aby jí lékaři mohli transplantovat ledvinu od její matky Erin Herrinové. Experti už rozdělili i játra, která měla dvojčata společná, a tlusté střevo a vytvořili dva močové měchýře. Ve vhodnou dobu dostane každá z dívek místo chybějící nohy protézu.

V současnosti jsou holčičky ve stabilním stavu v umělém spánku, na jednotce intenzivní péče by měly zůstat ještě nejméně týden, pokud bude hojení probíhat podle předpokladů. "Budeme mít s oběma dívkami ještě značné starosti. Největší starosti u Maliyah nám dělá dialýza, protože ta je u tak malých dětí nebezpečná, u Kendry nám dělá starosti nový konečník, který jsme jí museli vytvořit," uvedla Meyersová. Ukázalo se totiž, že Kendra má málo kůže a svaloviny, aby šlo nový konečník vytvořit bez problémů. Musela být proto použita umělá pokožka.

Reklama

Související témata:

Související články

Američtí lékaři oddělují siamská dvojčata

Lékaři z prestižní americké kliniky Mayo v Rochesteru ve státě Minnesota zahájili v pátek náročnou operaci, jejímž cílem je oddělení siamských dvojčat Abbigail...

Američtí lékaři oddělili siamská dvojčata

Americkým lékařům se v pátek v noci středoevropského času podařilo po sedmihodinové operaci úspěšně oddělit pětiměsíční siamská dvojčata Abbigail a Isabelle...

Výběr článků

Načítám