Hlavní obsah

Castro se prý vrátí do úřadu "za pár týdnů"

Právo, CNN, DPA, ms

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LA PAZ/CARACAS

Dejte Fidelovi ještě několik týdnů a vrátí se ke svým povinnostem, sdělil veřejnosti na své cestě do Bolívie kubánský viceprezident a tajemník státní rady Carlos Lage. Viceprezident odjel na návštěvu andského státu při příležitosti ustavující schůze tamního parlamentu. Téma zdraví chorého comandante ovládlo také jeho tiskové konference.

Článek

"Fidel by tady mohl být ještě dalších 80 let," prohlásil Carlos s odkazem na 80. narozeniny, které připadají na tuto neděli.

Venezuelský prezident a velký Castrův přítel Hugo Chávez ve svém pravidelném televizním pořadu Ahoj, prezidente řekl, že kubánský vůdce už vstal z postele. "Jak se máš, Fidele," pozdravil ho na dálku, protože usoudil, že oslovený jeho pořad sleduje v přímém přenosu. "Fidele Castro, příteli a soudruhu, objímám tě a vím, že se ti daří lépe," popřál mu uzdravení s tím, že se těší, až si dají skleničku. K jeho pozdravům se připojil i bolivijský prezident Evo Morales, který Castra označil za "staršího bratra".

Spekulace ale kolují dál

Zatímco podle informací venezuelského prezidenta se jeho kubánský protějšek bez problémů uzdravuje, média o zdravotním stavu bez týdne osmdesátiletého vládce Ostrova svobody bouřlivě spekulují. Jakmile Castro oznámil, že kvůli operaci dočasně předává své pravomoci bratru Raúlovi, vyrojila se jich celá řada - od žaludečních vředů přes rakovinu až k pokusu o atentát.

Kubánské úřady navíc zprávy o zdravotním stavu přísně tají s vysvětlením, že by jich mohli ve svůj prospěch využít zahraniční nepřátelé režimu. Proto se na veřejnosti neobjevila ani jediná fotografie z nemocnice. Fidelův mladší bratr Raúl se dosud rovněž neukázal na veřejnosti, což dohady jen posílilo.

Condoleezza Riceová v neděli řekla, že USA chtějí pomoci Kubě na cestě k demokracii. Odmítla ale, že by Washington připravoval nějakou formu invaze na ostrov. "Poznámky o tom, že se USA chystají na invazi na Kubu, protože tam nyní panuje neklid, jsou zkrátka přitažené za vlasy," prohlásila. Kubánské úřady však již před tímto prohlášení posílily bezpečnostní opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám