Hlavní obsah

Exulanti pro prozatímní vládu na Kubě, chtějí i podporu ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI

Mezinárodní podporu pro svůj návrh, aby na Kubě byla vytvořena prozatímní civilně-vojenská vláda, hodlá hledat vlivná kubánská exilová organizace Kubánsko-americká národní nadace (FNCA) se sídlem v Miami. Podle nadace by mezinárodní podpora výzvy mohla přispět k tomu, aby se k ní přidali i kubánští občané. Žádají podporu USA, ale také České republiky.

Článek

"Podpoří-li návrh Spojené státy, Kanada, Mexiko, Francie a Česká republika, bude to podpora těch kubánských sil na ostrově, které chtějí uskutečnit přechod," prohlásil ředitel FNCA Alfredo Mesa v rozhovoru pro španělskou agenturu EFE.

Výzvu už podpořil Bush

Nadace svůj návrh na vytvoření prozatímní kubánské vlády zveřejnila poté, co v Havaně bylo oznámeno, že vůdce Fidel Castro prodělal těžkou operaci a dočasně předal své pravomoci svému bratrovi Raúlovi Castrovi. Podporu výzvě nadace již vyslovil americký prezident George Bush, který ale nicméně vyzval k opatrnosti, aby nedošlo ke komplikaci situace.

Nadace nyní rozhodla, že se svým návrhem seznámí prezidenty řady států světa a vyzve je, aby jej také podpořili. Podle FNCA by představu mohli podpořit kubánské osobnosti, které nesouhlasí s předáním moci Raúlovi Castrovi.

"Vyzýváme tyto osoby v armádě na Kubě, aby se chopily vlastní budoucnosti vytvořením dočasné moci z civilních a vojenských zástupců země," konstatuje se v návrhu FNCA, která je největší organizací kubánských emigrantů v Miami.

Reklama

Související témata:

Související články

Castro má prý po operaci dobrou náladu

Kubánský prezident Fidel Castro, který kvůli krvácení ve střevech podstoupil vážnou operaci, ve středu vzkázal lidem, že jeho stav je stabilní a že má dobrou...

Výběr článků

Načítám