Hlavní obsah

Castro má prý po operaci dobrou náladu

– HAVANA

Kubánský prezident Fidel Castro, který kvůli krvácení ve střevech podstoupil vážnou operaci, ve středu vzkázal lidem, že jeho stav je stabilní a že má dobrou náladu. V prohlášení, které jeho jménem přečetl moderátor ve státní televizi, uvedl, že bude ale trvat hodně dní, než bude moci být vyřčena spolehlivá diagnóza.

Článek

Osmdesátiletý kubánský vůdce v pondělí překvapivě národu sdělil, že kvůli zdravotnímu stavu, který si vyžaduje několik týdnů léčení, převedl většinu pravomocí na svého mladšího bratra Raúla Castra. Ujistil, že je to jen dočasné. Raúl je ministrem obrany a Fidel nejednou naznačil, že bude jeho nástupcem.

"Cítím se docela dobře, ale celkový vývoj zdravotního stavu vyžaduje určitý čas," uvedl v prohlášení Castro. "Pokud jde o náladu, tu mám skvělou," ujistil a omluvil se, že nemůže sdělit více podrobností. Hrozba, kterou pro Kubu představují Spojené státy, si vynucuje držet zdravotní stav jejího předáka jako státní tajemství, řekl.

Castro vyjádřil vděčnost za přání k uzdravení, která dostal od představitelů různých zemí světa a svých stoupenců. Vyzval Kubánce, aby zachovali klid a věnovali se každodenním záležitostem.

"Žoldáci a teroristi" z Miami se radují

Předseda parlamentu Ricardo Alarcon se snažil rozptýlit spekulace, které kolují hlavně mezi kubánskými exulanty na Miami. Ti začali šířit informace, že kubánský vůdce je již mrtev, a nelíčeně se z toho radovali. Alarcon kubánské tiskové agentuře Prensa Latina řekl, že vůdce je znám tím, že bojuje až do úplné konce. "Konec je ale stále ještě velmi daleko," zdůraznil.

Exilové Kubánce na Miami označil za "žoldáky a teroristy". Státní televize naopak přinesla rozhovory s místními obyvateli, kteří přáli Castrovi brzké uzdravení a vyjadřovali mu podporu. Se zahraničními novináři na ulici ale mluvili většinou zdráhavě a odmítali často sdělit svoje jméno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám