Hlavní obsah

Castra operovali, Kubu dočasně řídí jeho bratr Raúl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Středoamerická diktatura má po desítkách let jiného vůdce. I když jen dočasně. Na několik týdnů zemi řídí bratr Fidela Castra Raúl. Devětasedmdesátiletý vůdce se musel podrobil náročné operaci a rekonvalescence si vyžádá několik týdnů.

Článek

Castro řídí Kubu už 47 let, o jeho mladším bratru Raúlovi (75) se obecně soudí, že by mohl řízení země později úplně převzít.

Lékaři museli Castra operovat poté, co začal silně krvácet ve střevech. Tvrdí, že to způsobilo pracovní vyčerpání. "Dny a noci zaplněné neustálou prací beze spánku způsobily, že moje zdraví, které odolalo tolika zkouškám, zdolal extrémní stres a přetížení. To způsobilo akutní střevní krizi s velkým krvácením, které mě donutilo podrobit se složité chirurgické operaci," uvedl kubánský prezident v prohlášení, které zaznělo v kubánské televizi.

Raúlovi, který je nyní ministrem obrany, předal Castro funkci prvního tajemníka komunistické strany. Z této pozice řídí ozbrojené síly i vládu.

Kolem zdravotního stavu Castra, kterému bude 13. sprna 80 let, se vedou neustálé debaty. Před dvěma lety při chůzi upadl a zranil si koleno a ruku. Země to ale zveřejnila s velkým zpožděním. V roce 2001 během projevu omdlel. Podobné zdravotní problémy Castro zdůvodňuje pracovním vyčerpáním. Jednou z variant je i to, že Catro trpí Parkinsonovou nemocí.

Emigranti v Miami oslavují

Bušením do hrnců a zvuky klaksonů oslavovali příslušníci kubánské komunity v Miami na Floridě zprávu o tom, že Fidel Castro předal své pravomoci. Lidé v ulicích miamské Malé Havany tančili a mávali kubánskými vlajkami. Nad několika místy města se objevily i ohňostroje.

Podle odhadů žije v Miami asi 650 000 Kubánců nebo jejich potomků, kteří sem přišli v několika vlnách od roku 1959, kdy se Fidel Castro dostal revolucí k moci.

Emigranti přijali informaci o Castrově rozhodnutí jako znamení jeho nadcházející demise. Je ale i nemálo těch, kteří se k ní stavějí skepticky, protože v minulosti už několikrát probleskly zvěsti o Castrově odstoupení. "I kdyby zemřel, nemyslím, že by Kuba byla svobodná," poznamenal 43letý Lázaro Lorenzo, jemuž se podařilo opustit ostrov v roce 1980, kdy Castro nechal dočasně otevřít přístav Mariel a řekl Kubáncům, že mohou odejít.

Reklama

Související témata:

Související články

Fidel Castro má podle CIA Parkinsonovu nemoc

Nejvyšší kubánský představitel Fidel Castro trpí Parkinsonovou chorobou a tak jak se jeho zdravotní stav zhoršuje, může mít problémy s vykonáváním svého úřadu....

Castro popřel, že by trpěl Parkinsonem

Kubánský vůdce Fidel Castro Parkinsonovou chorobou netrpí. Ti, kdo věří nepodloženým pověstem o jeho zdraví, budou zklamáni, že přežívá, prohlásil podle dnešní...

Výběr článků

Načítám