Hlavní obsah

Těhotná zabránila v židovském centru většímu masakru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Policie z amerického Seattlu vyšetřuje 30letého Naveeda Afzala Haqa, který v sobotu zaútočil na židovské centrum v Seattlu, při kterém jednu ženu zabil a pět dalších včetně jedné těhotné v pátém měsíci zranil. Potvrdil se motiv, jímž byla americké podpora Izraele při akcích v Libanonu. Větší tragédii zabránila jedna z postřelených, která zavolala policii.

Článek

Když Haq přijel před dobře střežené židovské středisko, jehož okna mají neprůstřelná skla, ukryl se za stromem před jedním z uzamčených vchodů střežených kamerami. Když vcházela do budovy mladá dívka, se zbraní v ruce ji donutil, aby ho vzala dovnitř. "Nemohla ho udržet venku, stala se jeho rukojmí," uvedl policejní šéf Gil Kerlikowske.

V budově, kde bylo 18 lidí, Haq začal střílet. Jednu ženu zabil a pět dalších zranil, z toho tři vážně. Všem nakázal, aby nevolali policii, zraněná těhotná 37letá žena, kterou postřelil Haq do ramene, když chránila svůj plod, se doplazila do kanceláře a zavolala nouzové číslo 911. Jak uvedl Kerlikowske, dokonce dokázala Haqa dostat k telefonu. Po rozhovoru s policisty se Haq zklidnil a řekl: "Vzdám se a odložím zbraň."  Těhotná policii potvrdila, že pak Haq pak skutečně zbraně odložil. [celá zpráva]

Haq svůj útok plánoval už několik týdnů. Jak prozradil policii při výslechu, objednal si dvě poloautomatické zbraně o ráži 0,40 a 0,45 palce, které si vyzvedl den před útokem. Prozradil také, že si cíl útoku vybral na internetu, kde hledal "něco židovského".

K motivům útoku sdělil , že byly tři - americká angažovanost v Iráku, americká podpora Izraele a to, co označil za týrání Pákistánců. Před útokem byl muž úplně klidný. Dokonce půlhodinu před útokem ho pokutovali dopravní policisté za drobný přestupek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám