Hlavní obsah

Vrah zastřelil v USA Židovku kvůli izraelským útokům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Jednu ženu zabil a pět dalších zranil v pátek jednatřicetiletý muž v Seattlu na severozápadě USA. Policie pachatele zadržela a vyšetřuje ho. Ke střelbě došlo v sídle místní židovské organizace, která koncem minulého týdne uspořádala v Seattlu shromáždění na podporu Izraele v jeho nynějších bojích s hnutím Hizballáh na jihu Libanonu.

Článek

Navíd Afzal Haq vnikl do sídla organizace a podle některých svědků křičel: "Jsem americký muslim a hněvám se na Izrael." Potom začal střílet. Tři ze zraněných žen jsou ve vážném stavu.

Policie zatím tuto verzi nepotvrdila a uvádí, že po motivu činu se stále pátrá. Vychází však z předpokladu, že pachatel jednal sám.

Přesto policie dále prohledává budovu a hledá případné spolupachatele a možné výbušniny v budově. Není zatím ani jasné, zda pachatel útočil záměrně jen na ženy.

Synagógy i mešity pod ochranou

"Byl to zřejmě zločin z nenávisti. Nemáme poznatky, že by se jednalo o nějakou skupinu," řekl novinářům policejní šéf města Gil Kerlikowske.

Americké úřady již po propuknutí vojenského konfliktu mezi Izraelem a libanonským Hizballáhem vyzvaly všechna židovská společenství v zemi ke zvýšené opatrnosti.

"Budeme nadále pečlivě hlídat situaci kolem synagóg, sídel židovských organizací a mešit, kde by mohlo dojít k násilnostem," dodal Kerlikowske.

Reklama

Výběr článků

Načítám