Hlavní obsah

Soud o vydání Koženého do USA definitivně rozhodne v září

NASSAU

Soudkyně v procesu o vydání Viktora Koženého z Baham do Spojených států v úterý v bahamském hlavním městě Nassau oznámila, že definitivní rozsudek vynese 18. září. Rozhodla tak poté, kdy obhajoba přednesla své stanovisko, že meziamerickou protikorupční smlouvu nelze pro vydání Koženého do rukou americké justice použít.

Článek

Z tohoto dokumentu vycházelo stanovisko, že Bahamy mohou Koženého do USA vydat. Tím soudkyně před měsícem uzavřela sérii soudních slyšení v této věci. Bývalý český občan, nyní irský finančník Viktor Kožený, je v USA obžalován z korupce při privatizaci ázerbájdžánského ropného průmyslu a z praní špinavých peněz.

Soudkyně Carolita Bethelová v červnu ovšem praní peněz jako důvod k vydání neuznala. Koženého advokát Clive Micholls dnes obsáhle vyložil názor obhajoby, že meziamerická smlouva z roku 1996 nebyla v době, kdy měl jeho klient žalované skutky spáchat, součástí bahamského práva, protože byla ratifikována až v roce 2000. Její zpětná působnost je podle něho nepřípustná. Napadl také stanovisko, že k vydání by bylo možné použít bahamský zákon proti podplácení, protože tato norma, jak řekl, se nevztahuje na korupci v zahraničí, z níž je Kožený v USA obviněn.

Trestnost činů v obou zemích, tedy v tomto případě v USA a na Bahamách, je základní extradiční podmínkou. Kožený je před newyorským soudem obžalován z korupce v Ázerbájdžánu v druhé polovině 90. let.

Prokurátor Francis Cumberbatch poskytne soudu své stanovisko 21. srpna. V rozhovoru s novináři zopakoval, co už prohlásil při dřívějších stáních, že podle něho lze mezinárodní smlouvu i bahamský domácí zákon k vydání použít.

O vydání usiluje i ČR

Kožený v úterý během přestávky soudního jednání řekl ČTK, že v rozhodnutí soudkyně a obsahu mezinárodní smlouvy je zřejmý rozpor. Věří, že Bethelová může navzdory svému předcházejícímu rozhodnutí v konečném rozsudku rozhodnout v jeho prospěch a do USA ho nevydat. Pokud by ve verdiktu souhlasila s vydáním, pak se Kožený odvolá k vyššímu bahamskému soudu.

O vydání Koženého usiluje i ČR, i o její žádosti bude bahamský soud rozhodovat. Pokud by rozhodl, že jej do ČR vydá, měla by zřejmě přednost před USA, protože žádost Česka přišla na Bahamy dřív.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám