Hlavní obsah

V neworleanské nemocnici po hurikánu zabíjeli pacienty

– NEW ORLEANS

Lékař a dvě zdravotní sestry byli úterý zatčeni v New Orleans v souvislosti se smrtí 34 pacientů, když město loni v srpnu zasáhl hurikán Katrina. Louisianská prokuratura je obvinila z vraždy druhého stupně.

Článek

V nemocnici Memorial Medical Center, kterou hurikán Katrina na čtyři dny zcela odřízl, zahynulo nejméně 34 pacientů. Státní zástupce Charles Fotti vyšetřil, že někteří zahynuli z nedbalosti a u některých byla použita euthanasie. Více nesdělil.

Korporace Tenet, která středisko vlastní, sdělila, že zatykače byly vydány na zaměstnance, kteří "mohli uplatňoval bolestivé léčebné postupy, jež mohly způsobit některým pacientům smrt v chaosu panujícím po příchodu hurikánu Katrina".

Velké rozhořčení u ní vzbudilo obvinění, že lékař a sestry mohli sáhnout k euthanasii: "Jestliže se to prokáže, že tato obvinění jsou pravdivá, bude to znepokojující. Euthanasie je neslučitelná se vším, v co věříme při poskytování zdravotní péče, překračuje všechny zásady etického chování a zákon".

Zdravotnické zařízení Memorial Medical Center s kapacitou 317 lůžek začalo s evakuací před úderem hurikánu. Postupně ale vznikl nepřehledný chaos. Nepohybliví pacienti v nemocničních budovách, z nichž některé mají až sedm pater, museli být odnášeni stovky metrů na shromaždiště v areálu zařízení. Pak prý zase chyběly záchranné čluny. Voda v nemocnici postupně dosáhla až dvou metrů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám