Hlavní obsah

Raketoplán Discovery úspěšně přistál na Floridě

ČTK, Novinky, NASA
HOUSTON

Raketoplán Discovery se šesti astronauty na palubě se úspěšně vrátil na Zemi. Na Kennedyho vesmírném středisku amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) u floridského Mysu Canaveral přistál podle plánu v 15:14 SELČ.

Článek

Přistání se povedlo na první pokus, na Floridě panovalo dobré počasí, nebylo je nutné odkládat, ani volit náhradní plochy v Kalifornii v Novém Mexiku. Přistání mimo Floridu let prodražuje, protože raketoplán se musí přepravit na místo startu na upraveném Boeingu 747.

Nynější let byl pozorně sledován, protože NASA od pádu Columbie v roce 2003 vyslala raketoplán teprve podruhé.

Úspěšná mise raketoplánu Discovery umožní opět spustit program letů raketoplánů a dobudovat ISS.

Astronauti byli spokojeni

"Byla to vynikající, opravdu výborná mise," uvedl velitel raketoplánu Steve Lindsey po dosednutí. Dodal také, že se jeho posádce podařilo dosáhnout všech cílů mise.

"Jsme připraveni dokončit stanici a začít létat s raketoplány na pravidelnější bázi," dodal velitel. Příště by se měl do kosmu vydat raketoplán Atlantis. NASA věří, že na dokončení ISS bude třeba 16 letů. Jeden by také mohl zamířit k Hubbleovu vesmírnému teleskopu.

Budíček měla šestičlenná posádka Discovery v 07:08 SELČ. V 11:35 uzavřela dveře nákladového prostoru. Podle plánu velitel Steve Lindsey a pilot Mark Kelly zažehli motory raketoplánu v 14:07 a  zahájili sestup z výšky asi 350 kilometrů nad zemským povrchem.

Reklama

Související články

NASA podruhé odložila start Discovery

Americká vesmírná agentura NASA v neděli večer už podruhé odložila start raketoplánu Discovery. Může za to špatné počasí, které panuje v okolí Mysu Canaveral...

Výběr článků

Načítám