Hlavní obsah

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Novinky, aš, drk, alt
Washington
Aktualizováno

Příznivci amerického prezidenta Donalda Trumpa vnikli ve středu do budovy Kongresu, kde se právě jednalo o formálním potvrzení Joea Bidena prezidentem. Útok si vyžádal čtyři oběti. Postřelenou ženu, která později zemřela, zasáhla policie Kapitolu. Další lidé jsou zraněni. Demonstranti také v budově vytloukli okna. Po několika hodinách dorazili další policisté i Národní garda. Budovu vyklidili. Zadrženo bylo podle CNN asi 20 demonstrantů.

Záznam: Trumpovi příznivci vtrhli do KapitoluVideo: Reuters/AP

 
Článek

Podle kongresového zpravodaje Matta Fullera jeden z demonstrantů v zasedacím sále sněmovny střílel. Podle stanice CNN byla v Kapitolu ošetřována postřelená žena, která později zemřela. Potvrdila to policie. Podle deníku Washington Post jde o podporovatelku Donalda Trumpa. Není ovšem jasné, kdo střílel. Podle záznamů, které kolují na internetu, byla žena zastřelena v davu lidí, vyšla jedna rána.

Policie demonstranty z budovy vytlačila, davy se kolem 23:00 SEČ začaly postupně rozcházet, policie je k tomu vyzývala megafonem. Ve městě se ale údajně ozývá střelba. O půlnoci SEČ začal ve městě platit rychle vyhlášený zákaz nočního vycházení, po městě se ale stále pohybuje mnoho lidí a ulice vyklízí Národní garda.

Kongres, jehož jednání bylo takto násilně přerušeno, by měl znovu začít jednat v osm hodin večer místního času, tedy ve dvě hodiny ráno SEČ. Záleží na tom, jak rychle se podaří uklidit budovu a zajistit její okolí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potyčka Trumpových příznivců v KapitoluVideo: AP

Zraněno bylo několik příslušníků policie a jeden byl převezen do nemocnice. Podle svědků také demonstranti vytřískali většinu oken, jimiž pak pronikali do budovy. V Kapitolu bylo zajištěno i výbušné zařízení.

Armáda aktivovala Národní gardu, která pomáhala s vyklízením budovy a ulic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace kongresmanů z KapitoluVideo: AP

Demonstranti v zasedacím sále křičeli „USA”, a další v sále křičeli, že Trump vyhrál volby. Kongresmani byli evakuováni. Dostali plynové masky, protože v budově policisté použili slzný plyn. Donald Trump protestující vyzval, aby šli domů. zopakoval ale, že volby mu byly ukradeny.

Je to povstání. Splňte přísahu vyzval Biden Trumpa

Amerika

Nově zvolený prezident Joe Biden Trumpa vyzval, aby promluvil a situaci uklidnil. Trump následně uveřejnil příspěvek na Twitteru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trumpovi příznivci vtrhli do KapitoluVideo: Reuters

Během večera místního času začali protestující místo pomalu opouštět. Mezitím přišla informace o výbušnině nalezené a zneškodněné v blízkém sídle republikánů. Podezřelý balíček byl prý nalezen i v sídle demokratů.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Lidé se ukrývají v Kapitolu během potyček.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Policisté se zbraněmi míří na protestující, kteří se pokoušejí dostat do jednacího sálu.

Starostka Washingtonu Musirel Bowserová oznámila, že se v hlavním městě vyhlašuje noční zákaz vycházení platný od šesti večer do šesti ráno.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Zákonodárci v Kapitolu dostali plynové masky.

Zklamaní příznivci Donalda Trumpa během jednání Kongresu nejprve zaútočili na zátarasy, budovy Cannon a Madison musely být evakuovány. Vyklizena byla i kancelář demokratky Elaine Luriové kvůli oznámení, že je v ní trubková bomba.

Davu demonstrantů nejprve čelilo uvnitř budovy jen několik policistů. Větší posily dovnitř dorazily až po několika hodinách.

Demonstranti se dostali až před zasedací sál Senátu. Budova Kapitolu byla uzamčena a nikdo do ní nesmí vstoupit ani z ní odejít „kvůli vnější hrozbě u západního průčelí”.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Policie se snaží zadržet Trumpovy příznivce.

Pence Trumpa nepodrží

Přerušené zasedání obou komor Kongresu mělo jen formálně potvrdit výsledky hlasování volitelů, které jsou už známé – v celkovém součtu zvítězil Biden nad Trumpem poměrem 306 ku 232 hlasům. Trump přesto v posledních dnech naléhal na viceprezidenta Mikea Pence, aby po sečtení všech hlasů odmítl vyhlásit příštího prezidenta. Ještě v noci napsal na Twitter: „Když nás viceprezident Mike Pence podrží, vyhrajeme prezidentský úřad.”

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Demonstranti před Kapitolem

Pence to však odmítl. Řekl, že nebude blokovat vyhlášení Bidena prezidentem: „Naši zakladatelé byli velmi skeptičtí ke koncentraci moci a založili republiku na oddělení jednotlivých mocí a jejich vyvažování. Aby viceprezident jednostranně rozhodl prezidentský souboj by bylo zcela proti etice této konstrukce.“

Trump ho za to zkritizoval, že nemá dost kuráže na to, co by měl udělat  – ochránit zemi a Ústavu.

Foto: Reuters

Mike Pence

Republikánský předseda Senátu odmítl Trumpovy snahy

I republikánský předseda Senátu Mitch McConnell varoval, že blokování potvrzení Bidena ve funkci by zemi navždy poškodilo: „Nesmíme se považovat za jakéhosi arbitra voleb na steroidech. Voliči rozhodli. Pokud je přehlasujeme, poničí to naši republiku navždy. Tohle nebyly těsné volby.“

„Pokud by tyto volby zvrátily nepodložené fámy těch, kteří prohráli, tak by se naše demokracie dostala do spirály smrti. Každé čtyři roky by byly bojem o moc padni, komu padni. Sbor volitelů, který většina z nás dlouhá léta podporuje, by pozbyl smyslu. Některé naše státy by tak už nemohly o prezidentovi rozhodovat. Důsledky by šly až za hranici samotných voleb,“ řekl šéf republikánských senátorů Mitch McConnell, který Bidena jako svého příštího prezidenta uznal a vyzval své kolegy, aby tak učinili také.

Foto: Leah Millis, Reuters

Fanynka Donalda Trumpa se stylizuje do sochy Svobody.

„Samospráva, moji kolegové, znamená společnou důvěru v pravdu. Musíme se přestat rozdělovat do dvou oddělených týmů s vlastními fakty a vlastní realitou. To bychom pak měli společnou jen vlastní nenávist,“ vysvětlil.

Nebyl jediným republikánem odmítajícím Trumpův postup. „Volil jsem prezidenta Trumpa, veřejně jsem ho podpořil a pomáhal mu v kampani. Nechtěl jsem, aby tyto volby vyhrál Joe Biden. Ale jedna věc je pro mě důležitější, než aby byl do prezidentského úřadu uveden můj preferovaný kandidát. A to, aby do něj byl uveden kandidát, kterého si vybrali občané,“ řekl republikánský senátor Pat Toomey.

Reklama

Výběr článků

Načítám