Hlavní obsah

V USA obvinili devítileté dítě z pětinásobné vraždy a založení čtyř požárů

V americkém státě Illinois bylo obviněno devítileté dítě z vraždy pěti lidí, kteří zahynuli během požáru v parku pro obytné přívěsy, napsal server deníku The Guardian. Na svědomí má mít také založení dalších tří úmyslných požárů. Pohlaví či vztah dítěte k mrtvým a další podrobnosti policie tají, ve spisech je důsledně označováno neutrálně slovem dítě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při požáru, který vypukl letos 6. dubna v parku pro přívěsy a mobilní domy Timberline nedaleko vesnice Goodfield, která se nachází asi 150 kilometrů jihozápadně od Chicaga, zemřelo roční dítě, dvě dvouleté děti, 34letý muž a 69letá žena.

Vyšetřování případu odhalilo, že požár byl založen úmyslně.

„Bylo to těžké rozhodnutí. Je to tragédie, kdy je na konci obviněn velmi mladý člověk z nejzávažnějších zločinů, jaké jsme tu měli,“ řekl právník Greg Minger.

Úmysl vraždit?

Státní zástupce bude muset prokázat, že dítě mělo úmysl vraždit, což je nutné pro to, aby bylo obžalováno z vraždy prvního stupně, řekl Gus Kostopoulos, bývalý advokát pro mladistvé v Chicagu. „Nejsem si jist, zda devítileté dítě má úmysl vraždit,“ dodal.

Obvinění devítiletého dítěte ostře kritizují ochránci lidských práv. „Obvinění jsou zcela nepřiměřená vzhledem ke všemu, co jsme se naučili ... zejména o vývoji mozku dětí,“ řekla Betsy Clarková, přední obhájkyně v systému trestního práva ve státě Illinois.

Obvinit z vraždy dítě mladší deseti let je vzácné, ale není neobvyklé. Minulý měsíc soudce v Michiganu zamítl obvinění z vraždy proti devítiletému, který měl zastřelit matku v jejich domě poblíž Sturgisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám