Hlavní obsah

Zbavte podezřelou imunity, žádají Trumpa o pomoc rodiče zabitého 19letého Brita

Rodiče 19letého Harryho Dunna požádali amerického prezidenta Donalda Trumpa o pomoc, aby jim pomohl dosáhnout spravedlnosti, uvedla v úterním vysílání televize CNN. Mladík zahynul během dopravní nehody, kterou zavinila manželka amerického diplomata. Přestože slíbila, že bude při vyšetřování spolupracovat, opustila Velkou Británii.

Foto: Profimedia.cz

Charlotte Charlesová a Tim Dunn, rodiče oběti autonehody Harryho Dunna

Článek

V emotivní žádosti Charlotte Charlesová a Tim Dunn žádali Trumpa, aby pomohl zbavit ženu diplomatické imunity a ona mohla být postavena před soud.

„Jen ať vyslechne, co se stalo a pokusí se to vidět z našeho pohledu a z našeho zármutku. Doufejme, že potom pomůžete s jejím návratem do Velké Británie, abychom dosáhli spravedlnost a mohli znovu začít,“ řekl Dunn pro CNN.

Případ dostal mezinárodní rozměr, když britský premiér Boris Johnson slíbil, že promluví s americkým velvyslancem, a pokud to bude nutné, tak i se samotným Trumpem. Johnson také v prozradil jméno ženy, která měla nehodu zavinit. Je to podle jeho slov 42letá Anne Sacoolasová.

O nehodě v pondělí telefonicky hovořili také americký ministr zahraničí Mike Pompeo a jeho britský protějšek Dominic Raab.

Málokdo přijde o imunitu

Sacoolasová je podle britské policie podezřelá, že jela se svým volvem po nesprávné straně silnice, když se střetla s motorkou, kterou řídil 19letý Harry Dunn. Nehoda se stala v srpnu v hrabství Northamptonshire. Sacoolasová podle britské policie nejprve při vyšetřování spolupracovala, ale pak opustila zemi, ačkoli úřady ujistila, že zůstane.

Ve Spojených státech je už celá rodina. Pokusy CNN kontaktovat Sacoolyovou byly neúspěšné.

Ochranu před stíháním v hostitelské zemi zajišťuje diplomatům a jejich rodinám tzv. vídeňská úmluva z roku 1961. Americké ministerstvo zahraničí CNN sdělilo, že osoby s diplomatickou imunitou „jsou jí zřídkakdy zproštěni“.

Reklama

Výběr článků

Načítám