Hlavní obsah

Babiš v projevu v OSN mluvil o rostoucím významu České republiky

New York

Česká republika za posledních třicet let po pádu komunistického režimu urazila náročnou cestu, který nebyla snadná a během které tehdejší politici učinili řadu chyb, řekl v projevu na Valném shromáždění OSN ve středu pozdě večer newyorského času český premiér Andrej Babiš s tím, že se republice ekonomicky daří. Dodal, že země si přeje silnou Evropskou unii, která se bude angažovat v řešení světových problémů.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Český premiér Andrej Babiš hovoří na Valném shromáždění OSN

Článek

Babiš zmínil, že Česko přešlo od diktatury k demokracii a že symbolem těchto demokratických změn byl disident a někdejší československý a český prezident Václav Havel. Premiér upozornil, že to nebyla snadná cesta a že tehdejší politici učinili během přechodu k tržní ekonomice řadu chyb.

„V současnosti je Česká republika sedmou nejbezpečnější zemí na světě, rychle roste a bohatne,” řekl s tím, že tak navazuje na svou meziválečnou prosperitu, kdy tehdejší Československo s věhlasným průmyslem patřilo k nejrozvinutějším zemím světa.

„Hlavně jsem mluvil o České republice, protože my se máme čím pochlubit. Samozřejmě jsem připomněl, že slavíme 30 let svobody a demokracie, že máme na co navazovat, na první republiku, že Češi jsou kreativní, velice inovativní národ, že máme tu DNA,” řekl Babiš o svém vystoupení novinářům.

„Česká republika se vrací tam, kde byla, na špičku Evropy, a že my jsme připraveni pomoci Evropě, aby byla silnější, aby spolupracovala a aby řešila problémy, které nás čekají,” uvedl premiér o hlavním bodu své řeči. „Myslím, že bylo důležité hlavně sdělit světu, že jsme na tom velice dobře, že se nám daří,” doplnil.

Babiš o EU

Česká republika chce podle Babiše silnou a jednotnou Evropu, Evropskou unii pak označil za nejúspěšnější mírový projekt na světě. Má ovšem výhrady vůči tomu, jak se ve světě angažuje. „Bohužel současná Evropská unie není v tomto ohledu příliš efektivní," řekl v projevu. Babiš by chtěl, aby Evropská rada, která je nejvyšším politickým orgánem bloku, hrála v budoucnu roli evropské koaliční vlády.

Pokud jde o Evropu, připomenul, že ji americký prezident Donald Trump během projevu v OSN vůbec nezmínil. „Slovo Evropa tam nepadlo a já jsem mu to i řekl, když jsme byli na recepci, ale to bylo jen pár vět,” dodal k úterní recepci, kterou na okraj Valného shromáždění OSN hostil Trump. Babiš by chtěl, aby EU dojednala s USA vzájemně výhodou obchodní dohodu, kterou už Trump slíbil Británii, až z unie odejde.

Babiš zmínil i ekologii a migraci

V dalším bodu projevu se věnoval klimatickým změnám, které podle něj jsou problémem celého světa. Ujistil, že Česko naplňuje plán závazků, které přislíbilo na klimatické konferenci v Paříži v roce 2015. Změny ale musí být postupné a založené na vědeckotechnickém pokroku a nesmí poškozovat ekonomiku. Klíčem je přechod na nefosilní zdroje energie, ale podle Babiše jsou sluneční a větrné zdroje zatím málo účinné: „Moje země nemá jinou možnost než jádro.”

Nejen klima je ale problémem lidstva, řekl Babiš. „Nesmíme však zapomínat na to, že přes 800 milionů lidí stále hladoví, přibližně 785 milionů lidí zůstává bez základního přístupu k pitné vodě, jen tento rok zemře dalších téměř pět a půl milionu dětí mladších pěti let,” zdůraznil.

Hovořil také o tom, že oblast severní Afriky a Blízkého východu je ohrožena konflikty a nestabilitou a že přehlížení těchto problémů bude mít dopady na každého. Mimořádnou odpovědnost v této věci nese Rada bezpečnosti OSN: „Otázkou samozřejmě je, zda bezpečnostní úkol plní.”

Upozornil na nutnost řešit ne důsledky krizí, ale jejich příčiny. Podpořil plán tureckého prezidenta Recepa Erdogana, který chce na severu Sýrie pro návrat běženců vybudovat bezpečnostní zónu.

„Uprchlíci musí být motivováni k návratu domů a to se stane, až když jim jejich domovy znovu dají naději,” uvedl Babiš. Proto podle něj Praha podporuje Agendu 2030 o udržitelném rozvoji. Mezi cíle agendy OSN patří odstranění extrémní chudoby všude na světě do roku 2030, vymýcení podvýživy pomocí lepších sociálních programů pro děti, matky a starší osoby, zajištění přístupu k pitné vodě a boj proti globálním klimatickým změnám.

Babiš také poznamenal, že projev trénoval a dal si na něm záležet: „Já jsem si nastudoval projevy jiných státníků z minulých shromáždění OSN.”

Reklama

Výběr článků

Načítám