Hlavní obsah

Na Bahamách evidují po hurikánu 2500 nezvěstných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nassau
Aktualizováno

Na Bahamách evidují 2500 nezvěstných v souvislosti s úderem hurikánu Dorian, která zasáhl souostroví minulý týden. Televizi ABC to řekl ve středu bahamský úřad pro krizové situace NEMA. Oficiálně úřady přiznaly v úterý 50 mrtvých. Většina obětí - celkem 35 - je ze ostrova Great Abaco. Vzhledem k tomu, že vázne odstraňování trosek, dál se počítá s nárůstem počtu mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky řádění hurikánu DorianVideo: AP

 
Článek

Ve středu pak úřady oznámily, že nezvěstných je 2500.

Bahamský premiér Hubert Minis řekl, že hurikán způsobil devastaci na celé generace. Podle něj potrvá roky nejen obnova země, ale také zotavení se z psychckých traumat.

Nejvíce postiženy byly ostrovy Abaco a Grand Bahama, kde žije celkem 70 000 lidí z 400 000 obyvatel Baham. Na Grand Bahamě byly zpustošeny zejména centrální a východní oblasti mezi Freetownem a Deep Water Cay. U High Rocku, McLeans Town a Deep Water Cay bylo podle satelitních snímků zničeno 76 až 100 procent domů.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Obyvatel bahamského slumu Mudd nese své svršky.

Na ostrovy Abaco udeřila bouře v plné síle, rychlost větru dosahovala skoro 296 km/h, což je největší zaznamenaná rychlost větru hurikánu při zasažení země. V nárazech byla ještě větší, asi 350 km/h. S trvalou rychlostí větru 296 km/h byl hurikán srovnatelný s hurikány Wilma z roku 2005, Gilbert z roku 1988 a hurikánem na Svátek práce z roku 1935. Vyšší trvalou rychlost větru měl jen hurikán Allen z roku 1980.

S touto rychlostí hurikán snadno ničil celé domy, nebo jim strhával střechy, zejména proto, že na Abaku byly často jen z překližky. Vlny byly šestimetrové a napršelo 90 cm vody. Hurikán se navíc nad ostrovy zastavil a setrval nad nimi dva dny.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Tělo oběti pod stromem na ostrově Great Abaco

Reportér listu The New York Times uvedl, že viděl na Great Abaku těla, která ještě nebyla započítána: „Většina obyvatel Abaka má podezření, že největší množství obětí bude v rychle se rozrůstajících slumech v Marsh Harbouru nazvaných Mudd a Pigeon Peas.” Tam byly domy jen z latí, překližky a vlnitého plechu. V Marsh Harbour byla většina domů zničena.

I když ne všechny domy na Abaku a Grand Bahamě byly zcela zničeny, většina je jich neobyvatelných. Na ostrovech Abaco a Grand Baham potřebuje jídlo a pití asi 60 000 lidí. Chybí hlavně voda, které je třeba 240 000 litrů denně.

Mnoho přeživších - asi 5000 - proto uteklo do hlavního města Nassau a pořád tam přicházejí další, i když jsou nouzové přístřešky už plné.

Foto: Ramon Espinosa, ČTK/AP

Zničené domy v Rocky Creek East Endu na Grand Bahamě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám