Hlavní obsah

Nejsilnější hurikán historie Dorian pustošil Bahamy rychlostí 300 km/h

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hurikán Dorian udeřil na Bahamy rychlostí 300 kilometrů za hodinu, což je nejvyšší pátý stupeň. Za sebou zanechal zničené domy, vytrhané sloupy elektrického vedení, tisíce lidí se musely evakuovat. Nyní hurikán míří směrem k pobřeží Floridy a Jižní Karolíny. Opustit svá obydlí musí téměř milion lidí, uvedla televize Fox News. Dorian je nejsilnějším atlantickým hurikánem, co kdy dorazil na pevninu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Dorian pustošil BahamyVideo: Reuters

 
Článek

Dorian zasáhl souostroví Bahamy v nedělí. Vítr v nárazech dosáhl rychlosti 300 kilometrů v hodině. Živel lámal stožáry elektrického vedení jako sirky, rval ze střech tašky, jako by byly z papíru. Mnoho obyvatel a turistů buď uprchlo na jiné ostrovy, nebo se schovali ve školách či kostelech. Informace o škodách se budou během dne upřesňovat. Panují obavy, že by mohlo být na Bahamách poničeno až 21 tisíc domů.

Živel je podle odborníků s jednou nepojmenovanou bouří z roku 1935 nejsilnějším atlantickým hurikánem, co kdy dorazil na pevninu.

Foto: Novinky.cz, Mapy.cz

Hurikán Dorian

Americké úřady doufají, že Dorian zeslábne či změní kurz. „Hurikán se zpomalil, ale k tomu, abychom mohli říci, že nebude mít přímý dopad na pobřeží Floridy, potřebujeme vědět víc,“ řekl guvernér Floridy Ron DeSantis. Zatím nelze vyloučit, že Floridu Dorian nezasáhne, proto „je důležité se důkladně připravit“, tvrdí guvernér.

Povinně se budou také muset evakuovat obyvatelé záplavových částí Floridy a lidé žijící v karavanech. Nařízení se týká Palm Beach a Daytona Beach. Dobrovolná evakuace také platí v některých částech severní Floridy.

V Jižní Karolíně se evakuuje kolem 830 tisíc lidí, mnozí už počtvrté za poslední čtyři roky. „Domníváme se, že dokážeme zajistit, aby všichni přežili,“ uvedl jihokarolínský guvernér Henry McMaster.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Dorian na záběrech z ISSVideo: NOAA, AP/Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám