Hlavní obsah

Brazilský prezident pod mezinárodním tlakem vyslal do boje s požáry Amazonie armádu

– Brasilia

Brazilský prezident Jair Bolsonaro v pátek nařídil armádě, aby se zapojila do bojů proti rozsáhlým požárům v Amazonii. Podepsal dekret, který umožňuje nasadit do hašení armádu v přírodních rezervacích, oblastech obývaných původními obyvateli a v pohraničních oblastech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry v Amazonii pokračují, do boje bylo nasazeno i obří letadlo jumbo jetVideo: AP/Reuters

 
Článek

Vojáci se mají do boje s plameny zapojit během soboty, přičemž dekret umožňuje jejich nasazení po dobu jednoho měsíce. O konkrétním způsobu jejich zapojení mají rozhodovat regionální guvernéři, kteří mohou iniciovat „preventivní zákrok... proti environmentálním zločinům” nebo mohou příslušníky federální armády požádat, aby „monitorovali a potlačovali” ohně.

Bolsonaro podepsal dekret po silném mezinárodním tlaku, kdy francouzský prezident Emmanuel Macron označil požáry za globální problém.[celá zpráva] I německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér Boris Johnson kvůli globálnímu významu amazonského pralesa situaci hodnotí jako mezinárodní krizi. Požáry jsou vidět i z vesmíru, jak ukázaly záběry z orbitální stanice ISS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry na lesní požáry v Amazonii pořízené z Mezinárodní vesmírné staniceVideo: Reuters

Francie a Irsko pohrozily, že pokud Brazílie proti požárům nezasáhne, nebude ratifikovat dohodu o volném obchodu s jihoamerickými zeměmi ze skupiny Mercosur a Finsko vyzvalo EU k zvážení zákazu dovozu brazilského hovězího.

V pátek v televizním projevu brazilský prezident ujišťoval, že jeho vláda si uvědomuje rozsah krize a že bude proti „environmentálnímu zločinu” bojovat stejně tvrdě jako proti jiné kriminalitě. Za situaci podle něj může mimořádně suché a teplé počasí a jejímu zlepšení nepomůže šíření „falešných informací”. Zdůraznil, že lesy hoří na celém světě a lesní požáry se nemohou používat jako záminka pro mezinárodní sankce.

Foto: ČTK/AP

Satelilní záběr požáru porostu jihozápadně o brazilského Porto Velho

Bolsonarův útok na nevládní organizace

Vydání dekretu ale představuje výrazný obrat v Bolsonarově přístupu. Ještě v půlce týdne naznačil, že za požáry mohou stát nevládní organizace, které se tak možná mstí za to, že jim snížil příspěvky. „Sebrali jsme peníze nevládním organizacím, dostávají jen 40 procent. Takže mají nedostatek peněz. Takže možná, neříkám že ano, existují kriminální činy těchto nevládních organizací,” řekl 21. srpna Bolsonaro. [celá zpráva]

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Požár lesa u brazilského Porto Velho

Na dotaz novinářů, zda jsou za požáry zodpovědné nevládní organizace, odpověděl: „To neříkám. Musíme bojovat proti zločinu, pak uvidíme, kdo je za něj zodpovědný. Ale podle mě v tom je zájem těchto nevládních organizací.”

Tisíce požárů

Podle britské stanice BBC bylo tento týden v brazilské Amazonii přes 2500 aktivních požárů. Ty nejsou v Brazílii v suchých letních měsících ničím výjimečným, letos ale jejich počet oproti loňskému roku dramaticky narostl. Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) už tento rok eviduje na 77 000 požárů, meziročně jde o 85procentní nárůst. Více než polovina z nich zasáhla právě Amazonii.

Prezident Bolsonaro uvedl, že jeho vláda nemá na boj s tímto rekordním množstvím požárů dostatečné prostředky. Čelí však kritice, že sám za současný stav nese zodpovědnost. Podle INPE k němu přispívá i nelegální kácení a vypalování lesa za účelem získání zemědělské půdy, přičemž Bolsonaro podle ochranářů odlesňování podporuje.

Řada zemí už Brazílii nabídla pomoc, což v pátek večer učinil také americký prezident Trump. Bolívie nasadila hasící jumbo jet.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Požár buše u Nova Santa Helena v brazilském státě Mato Grosso

Reklama

Výběr článků

Načítám