Hlavní obsah

Venezuela zrušila kvůli novým sankcím cestu své delegace na jednání s opozicí

– Caracas

Venezuelská vláda nevyšle delegaci na jednání s představiteli opozice, která byla naplánovaná na čtvrtek a pátek. Prezident Nicolás Maduro ve středu cestu svých emisarů na poslední chvíli zrušil na protest proti pondělnímu kroku amerického prezidenta Donalda Trumpa, který nařídil úplně zmrazit aktiva venezuelské vlády v jurisdikci Spojených států.

Foto: Handout, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

„Přestože opoziční delegace vybraná poslancem Juanem Guaidóem již dorazila na Barbados... prezident Nicolás Maduro se rozhodl venezuelskou delegaci nyní nevysílat, z důvodu závažné a brutální agrese páchané kontinuálně a zákeřně proti Venezuele Trumpovou administrativou,” uvedla venezuelská vláda v prohlášení vydaném v momentě, kdy do plánovaných rozhovorů na ostrově Barbados zbývaly jen hodiny, napsala agentura AP.

Jednání na Barbadosu mezi Madurovým režimem a opozicí začala před měsícem,. Předcházely jim „průzkumné” kontakty mezi dvěma tábory a květnové setkání v Oslu.

Podle AP je o probíhajícím dialogu známo velmi málo. Norská vláda, která rozhovory zprostředkovává, minulý týden naznačila, že zástupci vlády a opozice usilují o nalezení „ústavního” řešení současné krize.

Dva prezidenti 

Lídr opozice Juan Guaidó, který se v lednu prohlásil za prozatímního prezidenta, dlouhodobě požaduje, aby autoritářský vůdce Maduro odstoupil a připravil půdu pro prezidentské volby pod dohledem zahraničních pozorovatelů. Poslední volby konané loni v květnu velká část opozice bojkotovala a jejich výsledek neuznala řada zemí regionu, Spojené státy ani Evropská unie. USA i řada zemí EU včetně ČR Guaidóa uznala za legitimního představitele země.  [celá zpráva]

Maduro je prezidentem Venezuely od roku 2013 a opozice se jej už vícekrát snažila přimět, aby v zemi obnovil demokracii. Všechny snahy ale ztroskotaly.

Venezuela se zároveň v posledních letech propadla do hluboké ekonomické krize a obyvatele sužuje nedostatek potravin a léků, časté jsou výpadky elektřiny. [celá zpráva]

Přes čtyři miliony Venezuelanů za poslední roky ze země utekly, částečně před represemi a částečně kvůli ekonomické krizi.

USA stupňují tlak

Spojené státy vyhlásily na konci července sankce proti deseti lidem a třinácti společnostem, které se podle přesvědčení americké administrativy podílejí na korupci a machinacích kolem distribuce potravin ve Venezuele. Oznámilo to dnes ve Washingtonu ministerstvo financí. Výtěžek z finančních podvodů podle něj směřuje na účty prezidenta Nicoláse Madura a členů jeho rodiny.

V pondělí Donald Trump nařídil úplně zmrazit aktiva venezuelské vlády v jurisdikci Spojených států.

Reklama

Výběr článků

Načítám