Hlavní obsah

Střelec pozabíjel v texaském hypermarketu 20 lidí

Aktualizováno

Při sobotní střelbě v nákupním centru ve městě El Paso na jihu USA zahynulo 20 lidí a 26 dalších utrpělo zranění. Oznámil to texaský guvernér Greg Abbott. Podle mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora jsou mezi oběťmi tři Mexičané, šest Mexičanů bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie zasahuje v El PasuVideo: Reuters

 
Článek

Policisté v souvislosti s útokem zadrželi bělocha ve věku 21 let. Střelbu, která se odehrála v obchodním domě Walmart, policie vyšetřuje jako možný zločin z nenávisti.

Foto: Plano High School

Patrick Crusius na dva roky starém ročníkovém snímku ze školy.

Na sociálních sítích se objevily zprávy o tom, že útočník sepsal manifest, v němž mluví o nutnosti reagovat na "hispánskou invazi do Texasu" a vyjadřuje podporu masakru ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, kde australský bělošský pravicový extremista zabil v březnu 51 lidí.

Asi sedmisettisícové město El Paso leží na hranicích s Mexikem, na druhé straně hranice je více než milionové město Ciudad Juárez. V obchodním domě Walmart v El Pasu bylo v době střelby v sobotu dopoledne místního času 1000 až 3000 nakupujících a asi 100 prodavačů.

Foto: AP/Reuters

Střelba v El Pasu

Ke střelbě v El Pasu se na Twitteru vyjádřil i prezident Donald Trump. "Zprávy jsou velmi špatné, mnoho mrtvých. Spolupracujeme s místními úřady, hovořil jsem s guvernérem. Bůh s Vámi všemi," napsal na twitteru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Evakuace lidí z nákupního střediskaVideo: Reuters

Útočník byl podle mluvčího místní policie Roberta Gomeze s největší pravděpodobností jen jeden a policisté ho zadrželi bez jediného výstřelu. Identifikován byl jako Patrick Crusius z oblasti Dallasu, který se nachází více než 1000 kilometrů východně od El Pasa.

Foto: Reuters

Policisté na místě střelby

Agentura Reuters uvedla, že sobotní útok v El Pasu byl osmým nejhorším masakrem střelnou zbraní v moderní historii USA. Při tom vůbec nejkrvavějším v roce 2017 usmrtil čtyřiašedesátiletý Stephen Paddock při střelbě na účastníky koncertu v Las Vegas 58 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám