Hlavní obsah

Trump si telefonoval s Johnsonem, řeč byla i o obchodní dohodě po brexitu

Washington

Americký prezident Donald Trump v pátek telefonicky hovořil s novým britským premiérem Borisem Johnsonem a ujistil jej, že nadále hodlá po brexitu se Spojeným královstvím uzavřít „ambiciózní dohodu o volném obchodu”.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump v pátek v Oválné pracovně Bílého domu

Článek

Podle úřadu britského premiéra se oba státníci chystají poprvé sejít na konci srpna na okraj summitu sedmi nejvyspělejších ekonomik (G7) ve francouzském městě Biarritz.

Podle úřadu britského premiéra se Trump s Johnsonem shodli na tom, že jednání o obchodní dohodě by měla začít hned, jakmile Británie Evropskou unii opustí. Nový britský premiér chce svou zemi z evropského bloku vyvést 31. října - ať už na základě dohody s Bruselem či bez ní.

Americký prezident a britský premiér podle prohlášení z Downing Street mluvili během telefonického rozhovoru také o napětí ve vztazích s Íránem a nutnosti, aby při řešení této krize Spojené státy a Británie spolupracovaly.

"Předpovídám, že bude skvělým premiérem," řekl podle agentury AFP Trump novinářům v Bílém domě krátce po skončení rozhovoru s Johnsonem. Předsedu britské vlády označil za "dobrého chlapíka".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám