Hlavní obsah

Jih Kalifornie zasáhlo silné zemětřesení o síle 7,1 stupně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Jih Kalifornie v pátek večer místního času (sobota brzy ráno SELČ) zasáhlo další silné zemětřesení, které si vyžádalo četná zranění a způsobilo materiální škody. Americká geologická služba USGS uvedla, že podle předběžných měření mělo intenzitu až 7,1 stupně.

Zemětřesení o síle 7,1 zasáhlo Kalifornii

 
Článek

Oblast zažila už ve čtvrtek nejsilnější zemětřesení za posledních 20 let s intenzitou 6,4 stupně. Po něm následovala série 1700 slabších následných otřesů, uvedla agentura AP.

Po pátečním zemětřesení jsou hlášena četná zranění a řada požárů, sdělila mluvčí hasičů Megan Personová bez bližších podrobností. Zatím podle ní není známo, že by někdo přišel o život. Otřesy v zasažené oblasti také způsobily škody na budovách a pozemních komunikacích.

Foto: Chad Mayes, ČTK/AP

Potraviny popadané z regálů v supermarketu Walmart v Yucca Yalley v Kalifornii po zemětřesení

Otřesy byly cítit v LA i v Mexiku

Epicentrum se stejně jako ve čtvrtek nacházelo u města Ridgecrest v Mohavské poušti asi 240 kilometrů severovýchodně od Los Angeles. Otřesy trvaly asi půl minuty a cítit byly podle USGS nejen v Los Angeles, ale i v metropoli Kalifornie Sacramentu na severu státu a také směrem na jih až v Mexiku.

Foto: James Quigg, ČTK/AP

Poničené mobilní domy po zemětřesení v kalifornském Ridgecrestu

Patrné byly otřesy například na stadionu losangeleského basebalového týmu Dodgers, kde domácí tým právě hrál s hosty San Diego Padres. Nezdálo se, že by událost ovlivnila hráče, ale zato si jí všimli diváci sledující zápas v televizi, když jim poskakoval obraz.

Kalifornie je protkána tektonickými zlomy považovanými za nejaktivnější na světě. K nejnebezpečnějším v této oblasti patří zlom San Andreas, který protíná San Francisko a táhne se severně od Los Angeles ve vzdálenosti 65 kilometrů.

Foto: Jessica Weston, ČTK/AP

Požár v restauraci Casa corona způsobený zemětřesením v Ridgecrestu v Kalifornii

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám