Hlavní obsah

Gay Pride v Sao Paulu byl i protestem proti Bolsonarovi

Na nedělní pochod Gay Pride v brazilském Sao Paulu, který je jedním z největších světových „pochodů hrdosti“ osob s menšinovou sexuální orientací, přišly statisíce lidí, napsala to agentura AP. Manifestace leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) byla první od zvolení konzervativního prezidenta Jaira Bolsonara a mnozí využili tuto příležitost, aby vyjádřili nesouhlas s jeho postoji.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Pochod Gay Pride v brazilském Sao Paulo

Článek

Davy lidí zaplnily Avenida Paulista, což je jedna z hlavních obchodních tříd Sao Paula. O zábavu se během Gay Pride staralo 19 pohyblivých jevišť a známí brazilští umělci. Účastníci společně ulicí pronesli obří duhovou vlajku a vyslechli si projevy aktivistů, kteří nabádali k odporu vůči aktuální vlně konzervativní politiky v zemi.

„Po tom všem, čím jsme si prošli během voleb, je tohle jeden z nejdůležitějších pochodů hrdosti. Ukazujeme, že jsme tady, budeme tady nadále existovat a vzdorovat,“ citovala AP jednoho z organizátorů akce Diega dos Santose Oliveiru.

Homosexuálové oběťmi násilí 

Někteří pochodující dokonce nesli transparenty vyzývající prezidenta Bolsonara k rezignaci. Bývalý armádní kapitán a nyní krajně pravicový politik je známý svými slovními výpady vůči homosexuálům. V minulosti se například označil za „hrdého homofoba“ nebo řekl, že by byl radši, aby byl jeho syn mrtvý, než aby byl homosexuál.

„Přišla jsem, abych bojovala proti homofobii a neúctě,“ řekla agentuře AFP 31letá Monique Barberová, která se svěřila, že se přímo při začátku pochodu stala terčem slovního útoku. „Máme homofobního prezidenta a vidíme, jak se věci zhoršují. Jen si to vemte, stát se terčem útoku na samotném pochodu LGBT,“ dodala.

AP uvádí, že ačkoli Sao Paulo hostí jeden z největších pochodů Gay Pride a Rio de Janeiro je zase oblíbeným dovolenkovým cílem homosexuálů, představitelé sexuálních menšin jsou v Brazílii často oběťmi násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám