Hlavní obsah

Trump napsal Kim Čong-unovi osobní dopis, severokorejský vůdce se nad ním zamyslí

Severokorejský diktátor Kim Čong-un dostal osobní dopis od amerického prezidenta Donalda Trumpa. S odvoláním na severokorejská média o tom informovala agentura Reuters. O obsahu listu není nic známo, Kim Čong-un jej prý důkladně zváží.

Foto: Reuters

Kim Čong-un

Článek

Zprávu o dopise přinesla v noci na dnešek severokorejská tisková agentura KCNA, podrobnosti o textu ale nesdělila. Vůdce KLDR Kim označil obsah dopisu za „skvělý”.

Kim Čong-un uvedl, že se nad obsahem dopisu důkladně zamyslí,” napsala agentura KCNA. Zároveň údajně ocenil politický úsudek a odvahu šéfa Bílého domu.

Navzdory rozhovorům na nejvyšší úrovni mezi Washingtonem a Pchjongjangem v loňském a letošním roce zůstávají vztahy mezi oběma zeměmi napjaté. Druhý summit Trump a Kima, jehož hlavním tématem bylo odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, skončil v únoru ve vietnamské metropoli Hanoji předčasně a bez dohody.

Foto: Jim Young, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Spojené státy požadují, aby se Severní Korea nejprve zcela vzdala vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy. Pchjongjang požaduje postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

Reklama

Výběr článků

Načítám