Hlavní obsah

Dívku napadl žralok. Její otec ho zmlátil pěstí

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málem fatální důsledky mělo pro sedmnáctiletou Paige Winterovou koupání na pláži v Severní Karolíně. Dívku ve vodě napadl žralok. Na pomoc se jí okamžitě vrhl její otec, kterému se s vypětím všech sil podařilo dceru zachránit. Dívka utrpěla těžká zranění, v nemocnici jí později museli amputovat levou nohu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nedělní idylické odpoledne na pláži Atlantic Beach v Severní Karolíně se během několika okamžiků změnilo v noční můru, když Paige Winterovou napadl jen několik metrů od pláže žralok. Informovala o tom BBC.

Nejblíže dívky, když se do ní žralok zakousl, byl její otec Charlie, bývalý mariňák a nyní hasič a záchranář. Okamžitě se na žraloka vrhl a nejméně pětkrát ho udeřil pěstí. Žralok poté raději odplaval pryč a těžce zraněnou dívku nechal na pokoji.

„Náhle začal někdo křičet, koukla jsem se doleva a uviděla, jak všichni běží k té dívce,“ uvedla Lacy Whortonová, která v době útoku byla na pláži. Paige se z posledních sil plazila ke břehu, na pomoc jí běželi plavčíci. Další jejich kolegové okamžitě dostávali ostatní lidi ven z vody. „Zněly píšťalky a všichni lidé křičeli,“ popsala chvíle hrůzy Whortonová pro místní stanici WRAL.

Dívka byla okamžitě převezena vrtulníkem do nemocnice. Utrpěla těžká zranění na nohou, rukou a v oblasti pánve. Lékaři jí posléze museli téměř rozkousanou nohu amputovat nad kolenem, dívka přišla rovněž o několik prstů. Pohotová reakce jejího otce a všech dalších zúčastněných jí ale zachránila život.

Respektujte žraloky, vzkazuje dívka

V těchto dnech se Paige zotavuje z náročné operace, řada dalších ji nejspíš čeká. „Navzdory těmto nešťastným událostem je Paige neochvějnou ochránkyní podmořského života. Přeje si, aby lidé i nadále respektovali žraloky v jejich přirozeném prostředí,“ zveřejnila nemocnice prohlášení rodiny.

Paige pak ve svém dalším prohlášení poděkovala všem, kteří se na její záchraně podíleli. „Vím, že mám před sebou dlouhou cestu k zotavení, která zahrnuje další operace. Zůstávám ale pozitivní a vděčná, že to nedopadlo hůře,“ uvedla Paige.

Její matka později na svém facebookovém účtu dodala, že navzdory únavě a doznívajícímu účinku anestetik si Paige zachovala i svůj smysl pro černý humor. „Chce, aby všichni věděli, že žraloci jsou pořád dobří tvorové,“ uvedla matka. Na podporu rodiny vznikla sbírka, do které lidé během jediného dne přispěli částkou přesahující 23 tisíc dolarů (zhruba 527 tisíc korun).

Pláž byla mezitím uzavřena. Úřady zatím nevědí, jaký druh žraloka na dívku zaútočil. Od té doby byl však ve vodách u Atlantic Beach hlášen výskyt žraloka ještě dvakrát. Útok v Severní Karolíně se odehrál pouhý týden poté, co po napadení žralokem zemřel pětašedesátiletý muž u břehů havajského ostrova Maui.

Člověk ohrožuje žraloky víc než žraloci člověka

Každoročně je evidováno zhruba 50 až 70 útoků žraloka na člověka, z nichž zhruba 5 až 15 končí fatálně. Počty útoků se pomalu zvětšují, není to však dáno tím, že by snad žraloci byli agresivnější, pouze celosvětově roste počet lidí, kteří se koupají v mořských vodách.

Na světě existuje okolo 375 druhů žraloků, pouze 12 je však považováno za člověku potenciálně nebezpečné. Tři druhy jsou potom zodpovědné za většinu útoků – žralok bílý, žralok tygří a žralok bělavý. Stále platí, že člověk ohrožuje žraloka více než žralok člověka. Podle odhadů Floridského muzea přírodní historie ročně zahyne kvůli rybářské aktivitě 20 až 100 milionů žraloků.

Reklama

Výběr článků

Načítám