Hlavní obsah

Guaidó by požádal USA o intervenci ve Venezuele

Caracas

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó nevyloučil, že by požádal Spojené státy o vojenský zádah v zemi. Sdělil to v rozhovoru pro BBC s tím, že by „využil všechny možnosti“, jak odstavit venezuelského prezidenta Nicoláse Madura.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó

Článek

Guaidó v rozhovoru ocenil přístup amerického prezidenta Donalda Trumpa, Spojené státy ho totiž uznaly hlavou státu hned poté, co se v lednu jako předseda parlamentu vyhlásil prozatímním prezidentem. [celá zpráva] Guaidó považuje loňské prezidentské volby, v nichž Maduro obhájil svůj post, za nelegitimní.

„Myslím si, že pozice prezidenta Trumpa je velmi pevná, což oceňujeme stejně jako celý svět,” řekl Guaidó. Na dotaz, zda by ho požádal o vojenský zásah, odpověděl, že je „zodpověděné vyhodnocovat“ všechny možnosti mezinárodního zásahu. „Já jako prozatímní prezident pověřený národním parlamentu budu zvažovat všech možnosti, jestliže to bude možné,“ uvedl.

Guaidó už dříve volal po americkém zásahu, za což ho kritizoval i český prezident Miloš Zeman.

Trump zatím zásah nezvažuje

Trump ale v pátek řekl, že neuvažuje o tom, že by se americké ozbrojené síly angažovaly ve Venezuele. Řekl, že ho ruský prezident Vladimir Putin ho ujistil, že „nemá zájem angažovat se ve Venezuele kromě toho, že by rád viděl, aby se ve Venezuele stalo něco pozitivního.“ „A já to cítím stejně,“ dodal Trump.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ale volil silnější slova, když v neděli řekl televizi ABC, že Rusové musejí odejít: „Je jasné, že chceme pryč Rusy, pryč Íránce a pryč Kubánce.“

Guaidó popírá porážku

Guaidó se minulý týden pokusil v zemi vyvolat vzpouru armády, ale neuspěl. [celá zpráva] Většina vojáků se k němu nepřidala. Maduro se poté dvakrát objevil obklopen vojáky. [celá zpráva]

Přesto Guaidó popírá porážku. Podle něj ji naopak utrpěl Maduro: „Zas a znovu ztrácí. Je stále slabší, stále více sám, nemá žádnou mezinárodní podporu. Naopak my jsme přijímáni, máme podporu.“ Guaidóa už uznalo jako prozatímního prezidenta padesát zemí. Kromě některých latinskoamerických států i členské země EU včetně ČR.

Guaidó dodal, že „je jasně patrné, že ozbrojené síly už dále nepodporují Madura“. Nijak to však nedoložil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám