Hlavní obsah

Sexuálních útoků v amerických ozbrojených silách navzdory opatřením přibývá

– Washington

Počet sexuálních útoků v amerických ozbrojených silách přes veškerou snahu jim zamezit výrazně stoupl. Ukázal to ve čtvrtek zveřejněný průzkum mezi příslušníky ozbrojených sil. Průzkum se koná vždy ob rok. Z 14 900 případů v roce 2016 stoupl loni počet útoků na 20 500. Ministr obrany Patrick Shanahan útoky odsoudil a nařídil, aby se napříště přísněji posuzovalo i sexuální harašení.

Nejvíce případů znásilnění je u americké námořní pěchoty.

Článek

„Sexuální napadení je nezákonné a nemorální, neodpovídá poslání ozbrojených sil a nebude tolerováno,“ řekl Shanahan.

Kvůli nárůstu počtu útoků nařídil, aby se i sexuální harašení trestalo. Už nyní je porušením pravidel vojenského chování, ale není samostatným trestným činem.

Analýza sexuálních útoku byla provedena na základě výzkumu u 100 000 příslušníků všech složek amerických ozbrojených sil, tedy pozemních sil, námořní pěchoty, námořnictva, pobřežní stráže a letectva.

Foto: David Ryneš, Novinky

Sexuální útoky v amerických ozbrojených silách

Počet nevyžádaných sexuálních kontaktů, sahajících od osahávání až po znásilnění, vzrostl mezi průzkumy o 38 procent. Jen třetina byla nahlášena úřadům, což je však přesto velký pokrok. V roce 2006 to byl jen jedna čtrnáctina.

Třetina útoků byla spáchána pod vlivem alkoholu.

„S tím, jak roste odhadovaný počet útoků zejména mezi mladými mariňáky, musí námořní pěchota vyvinout metody prevence a pokračovat ve vytváření klimatu a kultury úcty, respektu a důvěry,“ uvedla zpráva zveřejněná Pentagonem.

U námořní pěchoty je počet sexuálních napadení nejvyšší, činí 11 procent.

„Četl jsem zprávu o statistice sexuálních útoků v roce 2018 a její zjištění jsou neakceptovatelná. Mariňáci vědí, že sexuální napadení je zločin. Marináci taky vědí, že užití alkoholu je faktorem, který přispívá k velkému počtu těchto incidentů a dalšího nemorálního chování,“ uvedl na Twitteru ke zprávě vrchní velitel Námořní pěchoty Spojených států Robert B. Neller.

Dodal, že velitelé na všech stupních musejí případy sexuálního napadení vyšetřovat a podporovat oběti.

V 85 procentech případ oběti znaly útočníky. Nejčastějšími oběťmi jsou příslušnice armády ve věku 17 až 24 let, které napadl jejich nadřízený důstojník.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americká senátorka Martha McSallyová

Nate Galbreath, který má v Pentagonu na starosti sexuální napadení v ozbrojených silách a jejich prevenci, označil zprávu za alarmující. „Toto nám říká, že se děje něco, na co se musíme soustředit. Máme vyšší výskyt u žen mezi 17 a 24 lety. Na to se velmi silně zaměříme,“ uvedl.

Otázky kolem sexuálního násilí v ozbrojených silách se na veřejnosti začaly více probírat už v březnu. Poté, co senátorka Martha McSallyová, která byla první americkou pilotkou nasazenou v boji, uvedla, že v letectvu USAF byla znásilněna svým nadřízeným.

Reklama

Výběr článků

Načítám