Hlavní obsah

Z detenčního zařízení v Mexiku uprchlo 1300 migrantů

Nejméně 1300 převážně kubánských migrantů ve čtvrtek uprchlo z detenčního střediska na jižní hranici Mexika, napsala agentura AP. Připomněla, že to byl nejmasovější útěk za poslední roky. Nakonec se asi 700 Kubánců opět vrátilo, ale dalších šest stovek je stále na útěku.

Foto: Moises Castillo, ČTK/AP

Migranti v záchytném střediska v Tapachule, odkud uprchlo 1300 převážně kubánských běženců.

Článek

Žádné násilnosti v areálu před hromadným útěkem nevypukly. Na místo dorazila mexická policie s protiúderovými štíty, aby dostala situaci pod kontrolu. Před zařízením se totiž shromáždili Kubánci, jejichž příbuzní v něm byli zadržováni. Tvrdili, že jejich blízcí si stěžují na přeplněnost zařízení, nedostatek jídla a špatné hygienické podmínky.

„Moje žena a dítě tam byly 27 dní v příšerných podmínkách,“ řekl Usmoni Velazquez Vallejo, když čekal venku na informace. „Je to tam přeplněné, nemají pro lidi jídlo ani léky,“ dodal.

Mexické úřady o tomto zařízení uvádějí, že má kapacitu 1000 lidí, uvedla agentura AP. Pokud uprchlo 1300 lidí, není vyloučeno, že kapacita zařízení byla až dvojnásobně překročena, protože neuprchli všichni migranti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám